niedziela, 18 listopada 2012

Korzenne ciasto dyniowe z aksamitną masą



Sezon dyniowy dobiega końca, trzeba korzystać z ostatnich momentów, kiedy dynia dostępna jest w sklepach.

Czując niedosyt postanowiłam jeszcze coś z niej upichcić. 

Starszy synek dopadł śliczną, malutką, uśmiechniętą dynię w dziale z jarzynami:) Uparł się, że ją bierzemy, włożył sobie pod pachę i nie było innego wyjścia,  jak przytargać ją do domu.
Z zakupu byłam bardzo zadowolona, nie było nad czym myśleć i czego dzielić, porcja w sam raz na jedno posiedzenie:)

Postanowiłam, że wyczaruję z niej jakieś pyszne ciasto. W ten sposób w środku listopada zapachniało już u nas świętami. 

Dzięki korzennym przyprawom, ciasto intensywnie pachniało i smakowało jak piernik, a dynia jak to dynia, dodała mu niesamowitej wilgotności. Uwielbiam takie ciasta.

Szczerze polecam, jest naprawdę wyborne: aromatyczne, mięciutkie, baaardzo mokre, a przy tym  długo zachowuje świeżość. 
 

Składniki:
  •  350 g mąki
  • 350 g cukru
  • 350 g startej dyni
  • 200 ml oleju
  • 4 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej (albo przyprawy do piernika)
  • migdały do posypania
masa
  • 250g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, pozbyć się pestek.
Zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę.
Stopniowo dodawać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy korzenne.
Masę połączyć z olejem.
Dodać tartą dynię, wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec w 180C ok 60 minut ( ja piekłam dłużej ok 65minut).
Cukier puder utrzeć z  miękkim masłem i sokiem z cytryny, dodać serek. 
Zmiksować do połączenia się składników.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Rozsmarować 2/3 ilości masy serowej.
Przykryć drugim blatem ciasta.
Górę posmarować resztą masy.
Posypać płatkami migdałów.












46 komentarzy:

  1. Ależ smakowicie wygląda...:-))Kusi;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę kawałek, mogę? Wygląda bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej jakie piękne! a ja na głodniaka czytam....ech, jakoś muszę wytrwać;) świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa:)a ciasto racja, piękne i pyszne;)

      Usuń
  4. Piekne i smaczne ciasto. A podobną dyńkę mam w domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta dynia podbiła nasze serca:D aż szkoda ją było kroić;)

      Usuń
  5. Ciasto wygląda przecudnie a mnie ślinka cieknie tym bardziej, że jestem jeszcze przed śniadaniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to takie ciasto do porannej kawki byłoby doskonałe:D

      Usuń
  6. ciasto rewelacja. Bardzo nie lubię jak kończy się sezon na coś- truskawki, maliny, teraz dynia ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam to samo co ty;) ja próbuję najeść się tych rzeczy na zapas:)

      Usuń
  7. Szkoda, że kończy się sezon na dynię... Chętnie spróbowałabym Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze widuję dynię w sklepach, więc nic straconego;)

      Usuń
  8. Cudowne !
    Dynia taka zabawna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dla mnie to ciasto marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. prezentuje się absolutnie bosko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Za mną bardzo ciastowy weekend, czuję ich przesyt, ale patrząc na Twój doskonały wypiek mam ochotę zjeść go w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się prezentuję, przepis super więc zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniałości. Ja wczoraj swoją ostatnią dynię pokroiłam i zamroziłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wczoraj szukałam w sklepie, ale nie było:/mam nadzieję, że jeszcze znajdę, bo nie mam zapasów:(

      Usuń
  15. Mmm, pycha. Po ostatnich wypiekach mam jeszcze pół dyni w lodówce, chyba się skuszę na Twój przepis :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. To ciasto jest wspaniale! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogę nic innego zrobić jak tylko potwierdzić;)

      Usuń
  17. Wygląda przepysznie, ja robiłem podobne dyniowo-imbirowe ciasto z białą czekoladą i orzechami - tez pyszne

    OdpowiedzUsuń
  18. Cukiniowe ciasta są świetne, do tego te "piernikowe" przyprawy-uwielbiam! Twoje wygląda niezwykle apetycznie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mi tak nie wzroslo mimo ze mam duze doswiadczenie w pieczeniu...jakby ktos tu podal za malo jajek czy cos....,a poya tzm jakos mi sie nie chce wierzyc ze to jest tylko jeden serek, jak mi wyszlo tak malo masy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość wszystkich składników jest odpowiednia. Może forma, w której pieczone było ciasto była większa od keksówki?
      Do masy dodany był tylko jeden serek mascarpone. Jeżeli masło z cukrem zostało utarte na puch i zmieszane z serkiem, masy powinno wyjść tyle ile u mnie. Ze zdjęć wynika, że nie było jej dużo.

      Usuń