Dobra przyznam się bez bicia. To pierwsze w moim życiu, własnoręcznie przygotowane tiramisu;) Wiem, taka klasyka, że aż wstyd się chwalić:)
Myślę, że dzięki przekonaniu, że ten boski deser jest tak banalny do zrobienia, tak szybki i nie może się nie udać, nigdy go nie robiłam;) Przecież, to tak mało ambitne brać się za coś takiego;) Co to za filozofia? Długo wystarczał mi fakt, że jadałam go w gościnie, albo w cukierni.
Pewnego dnia zmobilizowałam się do przyrządzenia go u siebie;)
Wściekła jestem, że tak długo z tym zwlekałam, to przecież istne niebo w gębie!
Co tam, że szybkie, co tam, że dziecinnie proste, czy mało ambitne. Liczy się smak, a pałaszując ten deser, kubki smakowe wariują;)
Nigdzie nie szukałam przepisu na dobre tiramisu, kiedy wiedziałam, że mam go pod nosem.
Moja siostra jest ekspertem w tej dziedzinie i to do niej skierowałam moje kroki.
Przepis dostałam i zachowam na wieczność, bo tak dobrego tiramisu nigdy jeszcze nie jadłam.
Jak dla mnie - deser idealny. Wprost rozpływa się w ustach:)
W przepisie nie dokonałam żadnych zmian, co jest w mojej kuchni ewenementem. Przeważnie pierwsza jestem do swoich autorskich przeróbek;)
Moim zdaniem wszystkie składniki są tutaj w doskonałej proporcji. Tiramisu jest perfekcyjnie naponczowane, z lekką nutką kawy i migdałowego amaretto, nie jest za słodkie, absolutnie nie jest mdłe, a przy tym kroi się idealnie. Czego chcieć więcej?
Miłośnicy kawy i lekko "alkoholowych" deserów, na pewno będą w siódmym niebie;)
P.S Wiem siostra, że to czytasz, mam nadzieję, że cię nie zawiodłam i efekt ci się podoba;)
Składniki:
- 500g serka mascarpone
- 5 żółtek
- 100g cukru pudru
- 75ml amaretto
- 300-400g podłużnych biszkoptów
- 500ml mocnej kawy
- kakao do posypania
Do wystudzonej kawy dolać amaretto.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
Dodawać po łyżce mascarpone dalej mieszając.
Ubijać aż masa zgęstnieje.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopty ponczować (zanurzać na chwileczkę w kawie z amaretto, lub tak jak ja przy użyciu pędzelka. Biszkopty mają być mocno naponczowane, ale się nie rozpadać).
Ułozyć je równo obok siebie na dnie formy.
Posypać delikatnie kakao (użyłam do tego małego siteczka).
Na biszkopty wyłożyć połowę masy mascarpone.
Na masie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów.
Posypać je delikatnie drugą warstwą kakao.
Wyłożyć resztę kremu.
Krem posypać kakao lub zrobić to przed samym podaniem.
Deser schłodzić kilka godzin w lodowce.
na takowe, idealne wygląda!
OdpowiedzUsuńchoćby źle wyglądało, w smaku to jest to!:)
UsuńTiramisu to mój ulubiony deser:)) a ten z wykorzystaniem torebki jest też bardzo dobry:)
OdpowiedzUsuńno proszę Cię, na pewno mu daleko do tego
UsuńZ torebki? Co to , to nie...
Usuńnaprawdę wygląda pysznie i kusząco, chętnie bym kawałek zjadła :)
OdpowiedzUsuńnie krępuj się i częstuj;)
UsuńOch, to ciasto wygląda po prostu.. bosko. Zwłaszcza to widoczne nadzienie, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszne i aksamitne;)
UsuńBoskie!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto.
Pięknie Ci się udało.
Miałam robić i robię. Ile porcji z tego przepisu jest?
OdpowiedzUsuńkonkretne 8 kawałków mi wyszło:) robiłam w tej średniej blaszce kwadratowej
Usuńczy ty Wiesz, że ja jeszcze nigdy nie robiłam tego deseru? aż wstyd się przyznać! taki popularny i w ogóle, a ja tak się do niego zbieram i zebrać się nie mogę:) Wyszedł Ci cudnie! może w końcu i ja spróbuję:)
OdpowiedzUsuńnie ma się co wstydzić, ja też się do niego zbierałam jak sójka za morze:D spróbuj, bo nie rozczarujesz się!
UsuńTiramisu uwielbiam! Twoje jest śliczne i baaardzo apetyczne!Dawno nie robiłam,aż mi smaku narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
w takim razie może się skusisz i sama zrobisz;)
UsuńRobiłam wiele razy:).
UsuńNa razie mam plan na inne ciacho, ale pomyślimy :)
Tiramisu:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta:)
Muszę zrobić, bo nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam:)robi się ekspresowo i smakuje wybornie
UsuńKiedys musi być ten pierwszy raz, każdy go miał :D
OdpowiedzUsuńA jak na pierwsze tiramisu prezentuje się bardzo profesjonalnie :) Równiutkie warstwy, pięknie podane :)
dziękuję, starałam się;)
Usuńpięknie Ci wyszło, ja ostatnio miałam problem z fotografią tego ciasta, strasznie niefotogeniczne, ale Tobie się udało
OdpowiedzUsuńdokładnie;) też miałam ten sam problem, paskudnie wychodziło mi na zdjęciach;)
UsuńTiramisu... Żyć nie umierać, kiedy ktoś upiecze takie ciasto w domu :)
OdpowiedzUsuńzwłaszcza, że tego ciasta nie trzeba piec;)
Usuńfakt, to jest piekna i smaczna klasyka. Nie zanm odosby która nie była by zakochana w tym deserze :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
zgadzam się, nieziemsko pyszny klasyk, który dogodzi najbardziej wybrednemu podniebieniu:)
Usuńuwielbiam ten deser,smacznie wygląda;chyba kupię składniki w lidlu i zaraz go zrobię:)
OdpowiedzUsuńpolecam składniki na Tiramisu z lidla: mascarpone jest super, a podłużne biszkopty nadają się do tego deseru genialnie!
Usuńwygląda bosko!!! tak lubię, ale... jeszcze sama nie robiłam :) ale skoro piszesz, nie warto zwlekać, więc muszę się w końcu zabrać za ten deser :)
OdpowiedzUsuńWidać, ze jest idelane ;D
OdpowiedzUsuńWidać, że idealny :D
OdpowiedzUsuńmój ulubiony deser - zaraz bym zrobiła - też lubię takie oryginalne - z żółtkami
OdpowiedzUsuńOj tak... Nie pokazuję tych zdjęć mojemu męzowi, bo nie przeżyje:-))
OdpowiedzUsuńpokaż pokaż, to zmobilizuje cię do zrobienia;) będziesz zadowolona bo to bardzo prosty deser:D
Usuńna prawdę idealne :) wstyd się przyznać ale jeszcze nie robiłam :) tak więc w przyszłości wykorzystam Twój przepis
OdpowiedzUsuńszczerze polecam:) jest bardzo dobry:)
UsuńZdecydowanie za dużo zdjęć, zdecydowanie, ja tu próbuję nie patrzeć i się nie ślinić, a tu ciągle zdjęcia i zdjęcia, a ja już się śliną zalewam ;) Też nigdy nie robiłem samodzielnie tiramisu, ale bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńhihihihi zdjęcia są właśnie po to żebyś nabrał ogromną ochotę na potrawę i szybciutko przepis przetestował u siebie;)
Usuńwyglada oblednie :) smakowity kąsek :]
OdpowiedzUsuńTo wzruszające czytać to co Pani pisze pod każdym przepisem - Widok - i smak to raj na ziemi- to poezja to bajka to czar i magia- to wiosna o jakiej marzy każdy- Sezamie otwórz się -To Fata Morgana- Takie cuda to tworzą najwartościowsze serca wróżek-
OdpowiedzUsuńexcellent photos!!!! really nation side-effect, adore your own ensemble therefore fashionable as well as beautiful!!!
OdpowiedzUsuńLOL Boost
Cheap FUT 14 Coins