sobota, 29 września 2012

Tiramisu idealne!




Dobra przyznam się bez bicia. To pierwsze w moim życiu, własnoręcznie przygotowane tiramisu;) Wiem, taka klasyka, że aż wstyd się chwalić:)

Myślę, że dzięki przekonaniu, że ten boski deser jest tak banalny do zrobienia, tak szybki i nie może się nie udać, nigdy go nie robiłam;) Przecież, to tak mało ambitne brać się za coś takiego;) Co to za filozofia? Długo wystarczał mi fakt, że jadałam go w gościnie, albo w cukierni. 

Pewnego dnia zmobilizowałam się do przyrządzenia go u siebie;) 
Wściekła jestem, że tak długo z tym zwlekałam, to przecież istne niebo w gębie! 
Co tam, że szybkie, co tam, że dziecinnie proste, czy mało ambitne. Liczy się smak, a pałaszując ten deser, kubki smakowe wariują;)

Nigdzie nie szukałam przepisu na dobre tiramisu, kiedy wiedziałam, że mam go pod nosem. 
Moja siostra jest ekspertem w tej dziedzinie i to do niej skierowałam moje kroki. 
Przepis dostałam i zachowam na wieczność, bo tak dobrego tiramisu nigdy jeszcze nie jadłam.
Jak dla mnie - deser idealny. Wprost rozpływa się w ustach:) 

 W przepisie nie dokonałam żadnych zmian, co jest w mojej kuchni ewenementem. Przeważnie pierwsza jestem do swoich autorskich przeróbek;)
Moim zdaniem wszystkie składniki są tutaj w doskonałej proporcji. Tiramisu jest perfekcyjnie naponczowane, z lekką nutką kawy i migdałowego amaretto, nie jest za słodkie, absolutnie nie jest mdłe, a przy tym kroi się idealnie. Czego chcieć więcej?

Miłośnicy kawy i lekko "alkoholowych" deserów, na pewno będą w siódmym niebie;)

P.S Wiem siostra, że to czytasz, mam nadzieję, że cię nie zawiodłam i efekt ci się podoba;) 

Składniki:
  • 500g serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 100g cukru pudru
  • 75ml amaretto
  • 300-400g podłużnych biszkoptów
  • 500ml mocnej kawy
  • kakao do posypania
Zaparzyć mocną kawę i wystudzić.
Do wystudzonej kawy dolać amaretto.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
Dodawać po łyżce mascarpone dalej mieszając.
Ubijać aż masa zgęstnieje.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopty ponczować (zanurzać na chwileczkę w kawie z amaretto, lub tak jak ja przy użyciu pędzelka. Biszkopty mają być mocno naponczowane, ale się nie rozpadać).
Ułozyć je równo obok siebie na dnie formy.
Posypać delikatnie kakao (użyłam do tego małego siteczka).
Na biszkopty wyłożyć połowę masy mascarpone.
Na masie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów.
Posypać je delikatnie drugą warstwą kakao.
Wyłożyć resztę kremu.
Krem posypać kakao lub zrobić to przed samym podaniem.
Deser schłodzić kilka godzin w lodowce.









Sprawdzone menu na imprezy!

43 komentarze:

  1. Tiramisu to mój ulubiony deser:)) a ten z wykorzystaniem torebki jest też bardzo dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę wygląda pysznie i kusząco, chętnie bym kawałek zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, to ciasto wygląda po prostu.. bosko. Zwłaszcza to widoczne nadzienie, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie!
    Moje ulubione ciasto.
    Pięknie Ci się udało.

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam robić i robię. Ile porcji z tego przepisu jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konkretne 8 kawałków mi wyszło:) robiłam w tej średniej blaszce kwadratowej

      Usuń
  6. czy ty Wiesz, że ja jeszcze nigdy nie robiłam tego deseru? aż wstyd się przyznać! taki popularny i w ogóle, a ja tak się do niego zbieram i zebrać się nie mogę:) Wyszedł Ci cudnie! może w końcu i ja spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma się co wstydzić, ja też się do niego zbierałam jak sójka za morze:D spróbuj, bo nie rozczarujesz się!

      Usuń
  7. Tiramisu uwielbiam! Twoje jest śliczne i baaardzo apetyczne!Dawno nie robiłam,aż mi smaku narobiłaś:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie może się skusisz i sama zrobisz;)

      Usuń
    2. Robiłam wiele razy:).
      Na razie mam plan na inne ciacho, ale pomyślimy :)

      Usuń
  8. Muszę zrobić, bo nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedys musi być ten pierwszy raz, każdy go miał :D
    A jak na pierwsze tiramisu prezentuje się bardzo profesjonalnie :) Równiutkie warstwy, pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie Ci wyszło, ja ostatnio miałam problem z fotografią tego ciasta, strasznie niefotogeniczne, ale Tobie się udało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie;) też miałam ten sam problem, paskudnie wychodziło mi na zdjęciach;)

      Usuń
  11. Tiramisu... Żyć nie umierać, kiedy ktoś upiecze takie ciasto w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fakt, to jest piekna i smaczna klasyka. Nie zanm odosby która nie była by zakochana w tym deserze :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, nieziemsko pyszny klasyk, który dogodzi najbardziej wybrednemu podniebieniu:)

      Usuń
  13. uwielbiam ten deser,smacznie wygląda;chyba kupię składniki w lidlu i zaraz go zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam składniki na Tiramisu z lidla: mascarpone jest super, a podłużne biszkopty nadają się do tego deseru genialnie!

      Usuń
  14. wygląda bosko!!! tak lubię, ale... jeszcze sama nie robiłam :) ale skoro piszesz, nie warto zwlekać, więc muszę się w końcu zabrać za ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mój ulubiony deser - zaraz bym zrobiła - też lubię takie oryginalne - z żółtkami

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj tak... Nie pokazuję tych zdjęć mojemu męzowi, bo nie przeżyje:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pokaż pokaż, to zmobilizuje cię do zrobienia;) będziesz zadowolona bo to bardzo prosty deser:D

      Usuń
  17. na prawdę idealne :) wstyd się przyznać ale jeszcze nie robiłam :) tak więc w przyszłości wykorzystam Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdecydowanie za dużo zdjęć, zdecydowanie, ja tu próbuję nie patrzeć i się nie ślinić, a tu ciągle zdjęcia i zdjęcia, a ja już się śliną zalewam ;) Też nigdy nie robiłem samodzielnie tiramisu, ale bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihihi zdjęcia są właśnie po to żebyś nabrał ogromną ochotę na potrawę i szybciutko przepis przetestował u siebie;)

      Usuń
  19. wyglada oblednie :) smakowity kąsek :]

    OdpowiedzUsuń
  20. To wzruszające czytać to co Pani pisze pod każdym przepisem - Widok - i smak to raj na ziemi- to poezja to bajka to czar i magia- to wiosna o jakiej marzy każdy- Sezamie otwórz się -To Fata Morgana- Takie cuda to tworzą najwartościowsze serca wróżek-

    OdpowiedzUsuń
  21. excellent photos!!!! really nation side-effect, adore your own ensemble therefore fashionable as well as beautiful!!!

    LOL Boost



    Cheap FUT 14 Coins

    OdpowiedzUsuń