Bardzo smaczna propozycja na prosty i dość szybki obiad.
W przygotowaniu roladek nie nie ma zbytniej filozofii, a efekt końcowy jest świetny, dla oka jak i dla podniebienia.
Dzięki połączeniu trzech smaków: fety, brokuła i szynki parmeńskiej, można stworzyć niesamowicie aromatyczne danie.
Jak dla mnie bomba!
Składniki:
- schab ( ok. 8 cienko rozbitych kotletów)
- 3/4 brokuła
- 125g fety
- kilka plasterków szynki parmeńskiej (może być inna szynka/boczek wędzony)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka
- olej do smażenia
Mięso przyprawić, solą, pieprzem, papryką i odłożyć na jakiś czas do lodówki żeby się przegryzło ( u mnie cała noc).
Brokuła ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Przestudzić.
Zmiksować z fetą i czosnkiem.
Doprawić solą i pieprzem (uważać z solą, ponieważ feta jest słona!).
Na rozbite kotlety ułożyć po plasterku szynki, na szynkę trochę farszu brokułowego.
Zwinąć roladki.
Spiąć je za pomocą wykałaczek, lub obwiązać żyłką/sznurkiem (uważam, że druga opcja jest wygodniejsza).
Smażyć na rozgrzanym ogniu, na rumiano, ze wszystkich stron.
Podawać np. z opiekanymi ziemniaczkami.
w moim domu roladki to podstawa!
OdpowiedzUsuńa Twoje są zabójczo pyszne.
były zabójczo pyszne:D
UsuńRoladki są zawsze smaczne i świetnie się prezentują na talerzu:) Fajnie, że do środka można włożyć właściwie wszystko to co lubimy w różnych kombinacjach! Pięknie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, dzięki temu, że można poszaleć ze składnikami do środka, za każdym razem roladka może inaczej smakować;) tym samym, nigdy się nie nudzą:)
UsuńRobiłam kiedyś roladki z brokułem i suszonymi pomidorami, efekt był rewelacyjny. Twoje podobają mi się jeszcze bardziej - feta i szynka parmeńska musiały smakować GENIALNIE! Aż ślinka cieknie!!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie wczoraj myślałam o ty, że następnym razem zrobię połączenie brokuła, fety i suszonych pomidorów:) Myślę, że będzie pysznie!
UsuńJakie zgrabniutkie te Twoje roladki i jakie smakowite:-)
OdpowiedzUsuńa dziękuję, starałam się;)
UsuńPyszne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńw takim razie nic tylko samemu zrobić;)
UsuńBardzo smakowite! Pyszności:)
OdpowiedzUsuńzgadza się;)
UsuńAntenko,
OdpowiedzUsuńwidzę, że i u Ciebie goszczą brokuły :) Bardzo lubię to warzywo, bo czy to w schabie, jak w Twoim przepisie, czy z kurczakiem, czy innymi warzywami zawsze tworzą dobre i smakowite połączenie!
Serdecznie Cię pozdrawiam,
E.
co racja, to racja:D
UsuńSmakowicie je nadziałaś. Schab nie musi być nudny;)
OdpowiedzUsuńa gdzie tam! kiedy mamy tyle rożnych możliwości
UsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDostałem ślinotoku, roladki wszelkiego rodzaju zdecydowanie do mnie przemawiają :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się;) ja też przepadam za tego typu mięsnymi wariacjami:)
UsuńWyglądają mega pysznie! Fajna odmiana o standardowego schabowego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
czasem trzeba sobie coś urozmaicić:)
UsuńMyślę,że jeśli zamieniłabym schabowego na kotleta z fileta kurczaka byłoby bardziej mięciutkie:)) Ale przyznam ,że pomysł na prawdę godny uznania:)
OdpowiedzUsuńjeżeli kotlecik jest mocno rozbity i wcześniej doprawiony wychodzi bardzo kruchutki:)
Usuńwyszły Ci bardzo zgrabne :) uwielbiam fetę i brokuły :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować takie nadzienie ;)) Wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńi jest pyszne!;)
UsuńZ fetą i suszonymi pomidorami próbowałam, ale żeby dodać brokuły to już nie pomyślałam. Bomba :)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie z suszonymi pomidorami muszę spróbować;)
Usuńfeta i brokuł - dla mnie smakowa bomba!:))
OdpowiedzUsuńPyszne roladki, też takie robię, czasami z brokułem, czasami ze szpinakiem, zamiast fety dodaję ser Bałkański(np.z lidla), jest mniej słony, kurcze, chyba zrobię jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńLubię takie nieźle nadziane mięcho :) Twoja propozycja prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń