niedziela, 9 września 2012

Quesadillas z Chili con carne

 

To danie już chyba bardziej meksykańskie być nie mogło:)
Nie dość, że stamtąd pochodzą placki tortilla, to tym bardziej  Chili con carne zalicza się do czołówki dań kuchni meksykańskiej.

Bardzo nam odpowiada ta wersja tortilli, robiliśmy ją już wiele razy. 
Tym razem w kuchni szalał Em.  
Efekt poniżej;)

Składniki:
  • kilka placków tortilla ( po 2 na każda osobę)
  • 500g mięsa mielonego (wołowego)
  • cebula
  • 0.5 czerwonej papryki
  • 0.5 zielonej papryki
  • puszka pomidorów bez skórki lub świeże pomidory
  • 150g sera żółtego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0.5 puszki czerwonej fasoli
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do dań meksykańskich
  • olej do smażenia

Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać mięso, podsmażyć.
Do podsmażonego mięsa dołożyć pomidory.
Dusić do odparowania wody.
Doprawić sola, pieprzem i przyprawami.
Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, fasolę i czosnek przetarty przez praskę.
Dusić kilka minut ( papryka ma być miękka, a nie rozgotowana).
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. 
Położyć na niej jedną tortillę.
Na tortillę warstwę tartego sera.
Na ser mięso.
Mięso pokryć drugą warstwą sera.
Przykryć drugą tortillą i lekko docisnąć. 
Patelnię przykryć pokrywką. 
Quesadillas smażyć z obu stron kilka minut na malutkim ogniu, tak żeby spód był chrupiący i przypieczony (a nie spalony!).
Quesadillas wyłożyć na duży talerz i pokroić na 8 trójkątów. 
Do krojenia użyłam nożyka do pizzy.










Smakołyki na pikniki Paprykujemy 3

19 komentarzy:

  1. myślę, że by mi smakowało ;]
    lubię meksykańskie jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychota!~Uwielbiam quesadillę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nie mogę! czytacie w moich myślach:)) wczoraj chciałam zrobić, ale plany mi się pokrzyżowały , a tu dzisiaj proszę, u Was takie pyszności! Pięknie pachnie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smacznie wygląda...! Tak, właśnie kleiku ryżowego dla dzieci użyłam w swoim przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak właśnie myślałam, że ten kleik,to dziecięcy:D chętnie spróbuję upiec te ciasteczka, bo kleik ryżowy u mnie się jeszcze znajdzie, a ciekawa jestem ich smaku;)

      Usuń
  5. placki tortilla zawsze i wszędzie, pod każdą postacią lubię jeść (postacią zjadliwą oczywiście ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jeszcze nie jadłam nie zjadliwej tortilli;) nie ma dodatku żeby źle smakowała;)

      Usuń
  6. Uwielbiam oba dania, ale w połączeniu chyba bym nie dał rady, bo z łakomstwa nawaliłbym tyle chilli na placki, że nie dałoby się później tego zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe myślę, że delikatne placki zrównoważyłyby smakowo to twoje szaleństwo;)

      Usuń
  7. Połączenie dwóch lubianych przeze mnie dań, bomba!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na nadzienia do tortilli, super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam quesadillas :D Chilli con carne również, choć w gruncie rzeczy to danie bardziej kuchni teksańskiej niż meksykańskiej. Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja! Super połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam to meksykańskie danie,w Lidl akurat dni meksykańskie więc jutro robię quesadillas;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...