Po moim powrocie z Turcji wiele osób prosiło mnie o jakiś przepis z tamtejszej kuchni. Nie myśląc długo, a mając ochotę na coś wyważonego w swojej słodkości w głowie zaświtała mi jedna myśl.
Spróbowałam odtworzyć pudding z kaszy manny, pieczony tam w piekarniku, a podawany na zimno.
Jedyne co dodałam od siebie, to wiórki z gorzkiej czekolady i brzoskwinie, które rewelacyjnie sprawdziły się jako dodatek do takiej tarty.
Efekt końcowy bardzo mnie usatysfakcjonował, bo moim i emka zdaniem wyszła ona lepsza niż ta, którą jedliśmy na wakacjach;)
Do przepisu na pewno wrócę jeszcze nie raz, bo deser banalny, szybki, nie przesadnie słodki i do tego bardzo smaczny.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki (czubate)
- 100g cukru
- cukier waniliowy
- 2 brzoskwinie
- 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
Kaszę mannę ugotować na mleku.
Wystudzić.
Zmiksować z jajkami, mąką i cukrem.
Powstałą masę przelać do formy do tarty.
Na wierzch tarty ułożyć obrane i pokrojone na plastry brzoskwinie.
Piec w 200C ok. 30 minut.
Wystudzić.
Po wystudzeniu posypać startą na wiórki, gorzką czekoladą.
Świetny przepis! Moje dziewczynki nie przepadają za kaszką manną, ale w takiej formie to na pewno zjedzą:)) Ja zresztą baaardzo chętnie też!
OdpowiedzUsuńJak wypróbujesz, daj znać co dziewczynki powiedziały na mannę w takiej formie;)
Usuńwłaśnie dopisałam kaszkę do listy zakupów:)
Usuńto w takim razie czekam teraz na twoją wersję;)
UsuńWspaniały pudding!
OdpowiedzUsuńDoskonale wyważyłaś smaki,bo tureckie desery są nieziemsko słodkie.
dlatego ten deser smakował mi najbardziej, bo był "normalnie" słodki:D
UsuńWygląda niesamowicie!!!! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, tylko brzoskwinie zastąpiłabym czymś innym
OdpowiedzUsuńśmiało można testować:)
UsuńŚwietnie się prezentuje ta tarta :) Ciasta z dodatkiem kaszy manny jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i grunt, że nie jest przesadnie słodka, bo jak coś ostatnio kręce nosem na zbyt słodkie wypieki. Zapisuję na listę do zrobienia, byle tylko mi życia wystarczyło na spróbownie tych wszystich smaczności co je na blogach znajduję. :)))
OdpowiedzUsuńNo proszę. Pychota a taka banalnie prosta. Mniiiiiiiam :-)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa! Bardzo mi się podoba ten pomysł:)
OdpowiedzUsuńO, jakie pyszne ciasto :D Robiłam kiedyś podobne, ale nie wyszło. Fakt faktem, był to inny przepis. Następnym razem wykorzystam Twój :)
OdpowiedzUsuńPysznie przygotowany deser :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł
OdpowiedzUsuńTeż jadłam coś podobnego w Turcji, twoja wygląda nawet apetyczniej :)
OdpowiedzUsuńSkład bardzo interesujący, a wygląd rewelacja:-)
OdpowiedzUsuńOjjj smakowita, ciekawa propozycja :)))
OdpowiedzUsuńcudnie!
OdpowiedzUsuń