piątek, 17 sierpnia 2012

Cukiniowe łódeczki



Cukiniowe łódeczki, to nic innego jak cukinia faszerowana mięsem mielonym i mozzarellą.
Teraz w środku lata mamy jej na pęczki i śmiało możemy czarować przeróżne potrawy z jej udziałem. 
Ja, że cukinię lubię w każdej postaci bardzo często po nią sięgam. Faszeruję, grilluję, duszę, gotuję;) Korzystam z tego, że jest dostępna, bo w zimie tęsknię za jej smakiem.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 4 cukinie
  • 500g pomidorów z puszki, lub świeżych bez skórki
  • 150g mozzarelli 
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano do smaku
  • 1-2 łyżki oleju
Cukinie umyć, przekroić na połówki.
Za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. 
Pestki wyrzucić, niewielką ilość miąższu, który pozostał wrzucić na patelnię.
Cebule posiekać, wrzucić na patelnię do cukinii.
Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone.
Całość usmażyć.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Dodać pomidory.
Dusić do odparowania wody.
Pod koniec duszenia dodać zioła i czosnek.
Mozzarellę pokroić w plastry.
Mięsem nafaszerować cukinie.
Cukinie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na każdej łódeczce położyć 1-2 plastry sera.
Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 minut w 180C.






19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tak przyrządzoną cukinię, właśnie natchnęłaś mnie i zrobię ją wkrótce:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest właśnie fajne, że można wykorzystywać w gotowaniu i pieczeniu sezonowe warzywa i owoce właściwie bez ograniczeń:) A Twoja cukinia jest bardzo zachęcająca, więc pewnie zagości też i u nas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba korzystać, bo w zimie będziemy tylko marzyć o kolejnym lecie;)

      Usuń
  3. Ostatnio zakochałam się w mozzarelli. Przepysznie wygląda Twoje danie, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten serek, to również jeden z moich ulubionych, pasuje do wszystkiego;)

      Usuń
  4. to moje ulubione danie z wykorzystaniem cukiii. robiłam chyba z milard razy, a i tak się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd się przyznać, ale tak przygotowanej cukini jeszcze nie jadłam. Czas to zmienić. Tylko coś muszę wykombinować w zastępstwie mięsa mielonego, za którym niestety nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może jakaś wersja wegetariańska? ja często jako dodatek do farszu dodaję: ryż, kaszę jęczmienną, kuskus, a reszta, to już co tylko przyjdzie do głowy;)

      Usuń
  6. Takiej cukinii w tym sezonie jeszcze nie jadłam!
    Chyba najwyższy czas nadrobić taką zaległość :)

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie danie:) Serek wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie, zjadłbym chyba wszystko z przypieczonym serem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukinia... I to zapiekana. Trafiłaś w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zjadłabym. uwielbiam cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne łódeczki, mozzarella świetnie się komponuje i pewnie dodaje pysznego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o tak, to jest to o czym od dawna marzę!

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja właśnie myślałam o takiej napchanej cukinii. Twoja wygląda smakowicie :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Też kocham te łódeczki, muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...