czwartek, 5 lipca 2012

Ptaszysko w keczupie i majonezie



Znalazłam fajny sposób na przyrządzenie ptaszyska:) Z grilla za mną nie chodziło, gotowane również, na kotleta nie miałam ochoty, dlatego zaczęłam kombinować.
 Jakiś czas temu upiekłam  w piekarniku filet z kurczaka w majonezie. Wyszedł smakowity, więc czemuż by nie spróbować tym razem poeksperymentować z keczupem? Najlepiej jednak z keczupem i majonezem naraz;)
Efekt bardzo smaczny. Mięso wyszło niesamowicie soczyste, kolor kurczaka był świetny, a ta chrupiąca, aromatyczna skórka - rewelacja.


Składniki:

  • 4 nogi z kurczaka/ udka
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy
  • pół szklanki keczupu
  • 4 łyżki majonezu
Kurczaka przyprawić ulubionymi przyprawami. Ułożyć go w naczyniu żaroodpornym. 
Keczup wymieszać z majonezem. Sosem zalać kurczaka.
Mięso w marynacie włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Kurczaka piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180C-200C przez około 1 - 1.30 godziny (wszystko zależy od wielkości nóg lub udek). 
Przed końcem pieczenia, kurczaka można odkryć, wtedy skórka ładnie się zarumieni i przypiecze.





Smakołyki na pikniki

9 komentarzy:

  1. kurczak z ryżem <3 uwielbiam!
    pyszna kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite to ptaszysko:) Uwielbiam z ryżem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa genialna! A danie... mmm! Znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  4. och, żeby tak ktoś dzisiaj mi podał taki obiadek:)) ten upał skutecznie wygania mnie z kuchni...

    OdpowiedzUsuń
  5. W podobny sposób robię karkówkę, ale w ketchupie i w musztardzie:) A kurczak - nie próbowałam. Twój zachęca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w keczupie, musztardzie i miodzie robię żeberka:D wychodzą extra;)

      Usuń
  6. Ja zjadłabym chętnie to ptaszysko, piękna, rumiana skórka, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś w taki sposób schab, więc jestem pewna, że ptaszysko też świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ptaszysko bardzo przyjemne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...