Znalazłam fajny sposób na przyrządzenie ptaszyska:) Z grilla za mną nie chodziło, gotowane również, na kotleta nie miałam ochoty, dlatego zaczęłam kombinować.
Jakiś czas temu upiekłam w piekarniku filet z kurczaka w majonezie. Wyszedł smakowity, więc czemuż by nie spróbować tym razem poeksperymentować z keczupem? Najlepiej jednak z keczupem i majonezem naraz;)
Efekt bardzo smaczny. Mięso wyszło niesamowicie soczyste, kolor kurczaka był świetny, a ta chrupiąca, aromatyczna skórka - rewelacja.
Składniki:
- 4 nogi z kurczaka/ udka
- sól, pieprz i ulubione przyprawy
- pół szklanki keczupu
- 4 łyżki majonezu
Keczup wymieszać z majonezem. Sosem zalać kurczaka.
Mięso w marynacie włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Kurczaka piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180C-200C przez około 1 - 1.30 godziny (wszystko zależy od wielkości nóg lub udek).
Przed końcem pieczenia, kurczaka można odkryć, wtedy skórka ładnie się zarumieni i przypiecze.
kurczak z ryżem <3 uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpyszna kompozycja :)
Bardzo smakowite to ptaszysko:) Uwielbiam z ryżem!
OdpowiedzUsuńNazwa genialna! A danie... mmm! Znakomite!
OdpowiedzUsuńoch, żeby tak ktoś dzisiaj mi podał taki obiadek:)) ten upał skutecznie wygania mnie z kuchni...
OdpowiedzUsuńW podobny sposób robię karkówkę, ale w ketchupie i w musztardzie:) A kurczak - nie próbowałam. Twój zachęca:)
OdpowiedzUsuńw keczupie, musztardzie i miodzie robię żeberka:D wychodzą extra;)
UsuńJa zjadłabym chętnie to ptaszysko, piękna, rumiana skórka, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś w taki sposób schab, więc jestem pewna, że ptaszysko też świetne :)
OdpowiedzUsuńptaszysko bardzo przyjemne :)
OdpowiedzUsuń