wtorek, 19 czerwca 2012

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką


Tym razem nie będzie truskawek;) skusiłam się na równie dobrą opcję i kupiłam sporo aromatycznego rabarbaru.Tak dla odmiany.

W moim domu nigdy nie było tradycji pieczenia drożdżowego ciasta. Pamiętam wieczny, nieuzasadniony strach, że się nie uda, że nie urośnie, że wyjdzie zakalec. Ja jednak za zapachem i smakiem domowej drożdżówki wręcz przepadałam.
Takie ciasto zawsze będzie mi się kojarzyć z wakacjami na wsi i wiejskimi wypiekami. Właśnie tam, każda gospodyni, czy to ciocia , czy sąsiadka, piekła takie proste smakołyki. Pamiętam, że byłam w siódmym niebie kiedy mnie poczęstowano. Smakowało wybornie.
Minęły długie lata zanim metodą prób i błędów doszłam do perfekcji i ciasto wyszło mi dokładnie takie jak chciałam: wysokie, puszyste, pachnące i delikatne. Uważam, że poniższy przepis, to jest właśnie, to czego szukałam.  Drożdżówka wychodzi dokładnie taka, jaką ją zapamiętałam z dawnych lat:)

Składniki:


Ciasto
  • 500 - 600g mąki
  • pół kostki drożdży
  • 6-7 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • 2 łyżki wody
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 500g rabarbaru
  • pół słoika dżemu brzoskwiniowego (100g)

Kruszonka

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
Drożdże dokładnie wymieszać z 3 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i z ciepłym mlekiem. Pozostawić by wyrosło.
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę,masło, cukier, wodę, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto.
Formę  wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, które należy posmarować dżemem.
Rabarbar obrać i pokroić. Ułożyć na cieście.
Rozpuszczone masło połączyć z mąką i cukrem. Powstałą kruszonka posypać ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180C
Ciasto piec ok. 1 godziny.



12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasto, a twoje wygląda obłędnie! Cudownie wyrosło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie wyrosło jak jak szalone i troszkę mi wykipiało z formy;)

      Usuń
  2. Pięknie wyrosło, wspaniałe ciasto i pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Woow ależ wyrosło! musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku, jakaż ona puchata! jak chmurka! :)
    przepięknie wyrosła! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Antenko! Ależ wspaniała i okazała drożdżówka! Podziwiam!
    Dziękuję za odwiedziny u mnie i serdecznie Cię pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, ależ Ci pięknie wyrosło ciasto! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ona musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięnie wygląda, tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest fantastyczna! Przepis rewelacja:)!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...