Ciekawa wariacja na temat klasycznych gołąbków.
Pyszna, smaczna, syta, szybsza w przygotowaniu niż uwielbiane przez większość gołąbki - zapiekanka gołąbkowa.
Składniki:
- 0.75 główki białek kapusty
- 1kg mięsa mielonego ( u mnie 500g z szynki i 500g z łopatki)
- 500g pieczarek
- 100ml przecieru pomidorowego z kartonu
- 500ml rosołu
- 2 woreczki ryżu
- 2 cebule
- szczypior
- sól, pieprz, czosnek, papryka, majeranek
- 1- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka masła
1 cebulę posiekać, ryż podgotować w osolonej wodzie ok 7 minut.
Cebulę i ryż wymieszać z mięsem.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty.
Na przemian nakładać warstwy, podgotowanej kapusty i mięsa.
Warstwy mięsa polewać przecierem pomidorowym.
Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C.
Całość piec ok 1.5 godziny.
Po ok. 15 minutach zapiekankę podlać rosołem.
Kilkanaście minut przed końcem zapiekania z zapiekanki zlać rosół.
Na bazie tego rosołu zrobić sos pieczarkowy.
Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
Zalać rosołem, dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Całość zagęścić mąką.
Dodać posiekany szczypior.
Powstałym sosem zalać zapiekankę.
Całość zapiekać jeszcze kilka minut.
Ciekawa wariacja:) Częstuję się:)
OdpowiedzUsuńznam to danie i bardzo lubię. Polecam :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńChyba o takiej mój mąż mi opowiadał. Niech teraz robi:-)
OdpowiedzUsuńCzuję, że taka zapiekanka bardzo zasmakowałaby mojej rodzinie :) Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania, uwielbiamy klasyczne gołąbki, więc myślę, że ta zapiekanka będzie strzałem w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńJa też robiłam, ale moja nie wyglądała tak apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJa robiłam tylko przekłada łam sparzonymi liśćmi całymi coś jak lazania
UsuńJutro robie. czuje że to mój smak
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMusze to zrobic
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić pieczarki ? nie toleruje ich
OdpowiedzUsuń