wtorek, 17 lutego 2015

Zapiekanka gołąbkowa



Ciekawa wariacja na temat klasycznych gołąbków.

Pyszna, smaczna, syta, szybsza w przygotowaniu niż uwielbiane przez większość gołąbki - zapiekanka gołąbkowa.

Składniki:
  • 0.75 główki białek kapusty
  • 1kg mięsa mielonego ( u mnie 500g z szynki i 500g z łopatki)
  • 500g pieczarek
  • 100ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 500ml rosołu
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • szczypior
  • sól, pieprz, czosnek, papryka, majeranek
  • 1- 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła
Kapustę poszatkować, podgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
1 cebulę posiekać, ryż podgotować w osolonej wodzie ok 7 minut.
Cebulę i ryż wymieszać z mięsem.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty.
Na przemian nakładać warstwy, podgotowanej kapusty i mięsa.
Warstwy mięsa polewać przecierem pomidorowym.
Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C.
Całość piec ok 1.5 godziny.
Po ok. 15 minutach zapiekankę podlać rosołem.
Kilkanaście minut przed końcem zapiekania z zapiekanki zlać rosół.
Na bazie tego rosołu zrobić sos pieczarkowy.
Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
Zalać rosołem, dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Całość zagęścić mąką.
Dodać posiekany szczypior.
Powstałym sosem zalać zapiekankę.
Całość zapiekać jeszcze kilka minut.









13 komentarzy:

  1. Ciekawa wariacja:) Częstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. znam to danie i bardzo lubię. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba o takiej mój mąż mi opowiadał. Niech teraz robi:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję, że taka zapiekanka bardzo zasmakowałaby mojej rodzinie :) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie do wypróbowania, uwielbiamy klasyczne gołąbki, więc myślę, że ta zapiekanka będzie strzałem w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też robiłam, ale moja nie wyglądała tak apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam tylko przekłada łam sparzonymi liśćmi całymi coś jak lazania

      Usuń
  8. Jutro robie. czuje że to mój smak

    OdpowiedzUsuń
  9. Czym można zastąpić pieczarki ? nie toleruje ich

    OdpowiedzUsuń