piątek, 9 stycznia 2015

Kotlet schabowy z polędwicy wieprzowej




Zwyczajne, kotlety schabowe ze schabu, lub z karkówki, coraz częściej zastępuję, kotletami schabowymi z polędwicy wieprzowej.
Powód?
Dużo bardziej nam smakują:)

Kotleciki z polędwiczki, wychodzą o wiele delikatniejsze, miększe i soczystsze, od klasycznego kotleta.

Szczerze polecam:)

Za pyszny pomysł dziękuję Bożence.

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz, czosnek + ulubione przyprawy
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Polędwiczkę pokroić w plastry.
Mięso delikatnie rozbić.
Jogurt wymieszać z przyprawami.
Mięso zanurzyć w marynacie.
Szczelnie zamknąć i schować na całą noc do lodówki.
Jajko roztrzepać z odrobiną mleka.
W jajku zanurzać kotlety.
Panierować w bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju. 









4 komentarze:

  1. nie ma to jak dobry schabowy! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna klasyka :) choć przyznam szczerze że jem je bardzo rzadko bo wolę mniej tłuste rzeczy, od dawna staram się sporo piec, ewentualnie używać łyżki oleju do smażenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie to wygląda. Będę musiał sobie sobie takeigo schabowego zrobić

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...