Zwyczajne, kotlety schabowe ze schabu, lub z karkówki, coraz częściej zastępuję, kotletami schabowymi z polędwicy wieprzowej.
Powód?
Dużo bardziej nam smakują:)
Kotleciki z polędwiczki, wychodzą o wiele delikatniejsze, miększe i soczystsze, od klasycznego kotleta.
Szczerze polecam:)
Za pyszny pomysł dziękuję Bożence.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- jogurt naturalny
- sól, pieprz, czosnek + ulubione przyprawy
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Mięso delikatnie rozbić.
Jogurt wymieszać z przyprawami.
Mięso zanurzyć w marynacie.
Szczelnie zamknąć i schować na całą noc do lodówki.
Jajko roztrzepać z odrobiną mleka.
W jajku zanurzać kotlety.
Panierować w bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju.
nie ma to jak dobry schabowy! mniam:)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :) choć przyznam szczerze że jem je bardzo rzadko bo wolę mniej tłuste rzeczy, od dawna staram się sporo piec, ewentualnie używać łyżki oleju do smażenia :)
OdpowiedzUsuńSchabowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda. Będę musiał sobie sobie takeigo schabowego zrobić
OdpowiedzUsuń