czwartek, 4 września 2014

Masło orzechowe



Nie mam pojęcia czemu jeszcze na blogu nie zamieściłam przepisu na masło orzechowe??!! 
Niewiarygodne, bo to u nas w domu produkt obowiązkowy, bez którego nie możemy się obejść.
Wielbimy go ponad wszelkie inne dodatki;)

Chłopaki dodają go do wszystkiego: do lodów, deserów, gofrów, naleśników, wypieków, peancakes.
Ja, wykożystuję go również jako dodatek do sosów, marynat lub np. do domowego curry.

Zapas masła orzechowego, zawsze musi stać w spiżareczce, a po spożytkowaniu, od razu dorabiam kolejną partię;) 
Przepis niezwykle prosty, sposób wykonania banalny, a efekt cudowny:)
achhh ten smak i zapach!:)

Orzeszki ziemne, znoszę do domu siatami, kilogramami, tonami, bo dzień bez masła orzechowego jest dla nas dniem straconym:)

Składniki (1 średni słoik):
  • 500g solonych orzeszków ziemnych
Z 500g orzeszków odłożyć ok. 2 garście.
Orzeszki mielić w robocie do momentu powstania kremu.
Odłozone orzeszki posiekać, wymieszać z resztą.
W ten sposób powstanie masło orzechowe crunchy, z kawałeczkami orzechów.
Masło orzechowe przełożyć do słoika.
Słoik szczelnie zamknąć.


19 komentarzy:

  1. Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię masło z niesolonych orzechów, tylko nie rozumiem czemu są tak trudno dostępne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Biedronce znajdziesz :) Jest już w prawie każdym mieście, więc nie powinno być problemu.

      Usuń
  3. woooooooow! wygląda ekstra!!! jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  4. szukałam przepisu i szukałam. Czytałam kilka razy ten post :-). Niewiarygodne jakie to proste :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te domowe masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj z solonych orzeszków bym się nie odważyła. Ja zawsze robię z niesolonych (kupuję w Biedronce dużą paczkę za grosze) i dosalam wedle uznania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wolę z solonych, nie trzeba już całości dosalać, a masło orzechowe jest idealnie słone:D

      Usuń
  7. chyba zjadłabym cały słoiczek na raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Nigdy nie robiłam, zupełnie nie wiem dlaczego. I wystarczą same orzechy żeby mieć takie cudo?

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolacji jeszcze nie jadłam... Co mnie podkusiło, żeby do Ciebie zajrzeć??? Rany, ale mi teraz kiszki marsza grają!!! Litości Kochana nie masz!! To masło musi być obłędne!!!
    :))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Też będę zaraz kręcić masło orzechowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ot, tak po prostu zmielić i to wszystko? Świetny pomysł, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo ten pomysł wykorzystam na pewno, uwielbiam masło orzechowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam domowego masła orzechowego, i pewnie dużo straciłam....

    OdpowiedzUsuń
  14. UWIELBIAM to domowej roboty.
    Twoje wygląda niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...