Choć w kalendarzu jesień i nie da się ukryć, że za oknem również w najlepsze już się rozgościła, to stragany jeszcze pękają w szwach od cudownych, letnich warzyw.
Trzeba z nich korzystać póki można, bo w zimie o takich, słonecznych, daniach, będzie można tylko pomarzyć.
Lekki, letni, warzywny bigos, dla smaku podkręcony indyjską gram masalą, świetnie sprawdzi się jako pożywny, ciepły, rozgrzewający posiłek, w już chłodne, jesienne dni.
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cukinia
- 1 duży bakłażan
- kawałek pora
- 400ml przecieru pomidorowego z kartonu lub świeżych pomidorów
- 2 łyżeczki gram masali
- 3 łyżki sosu sojowego
- 0.4 papryczki chili
- kilka plasterków wędzonego boczku
- kawałek kiełbasy
- sól + pieprz dla smaku
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
Wrzucić na patelnię, dodać sos sojowy i posiekane chili.
Podsmażyć kilka minut na oleju.
Ściągnąć na bok.
Na tej samej patelni podsmażyć boczek i kiełbaskę.
Dodać warzywa, przecier, gram masalę.
Dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać np. z ryżem.
wpraszam się do Ciebie na taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na inne podejście do tradycyjnego bigosu. Wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńMniam, lubię :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne i aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba! :) moje smaki :) garam masala i pomidory świetnie ze sobą komponują :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na bigos :)
OdpowiedzUsuńNapatrzyłem się na te piękne zdjęcia i zdecydowałem, muszę go zrobić. Dałem do bigosu przecier pomidorowy z Pińczowa, bo zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Bigosem zajadali się wszyscy. Dziękuję za przepis, co to znaczy najeść się oczami, a później dać to innym. Pozdrawiam i polecam spróbować tego wspaniałego bigosu.
OdpowiedzUsuń