środa, 13 sierpnia 2014

Schab z kurkami




Sezon na kurki, jest równie krótki, jak sezon rabarbarowy czy truskawkowy.
Szkoda mi każdego mijającego dnia, dlatego korzystam z dostępu do moich ukochanych grzybów i pichcę potrawy z ich udziałem.

Dzisiaj jeden z najbardziej znanych klasyków - schab z kurkami.
Taki obiad zawsze pojawia się u nas w sezonie kurkowym;)

Prosto, szybko, a przy tym jak smacznie!
Mnie więcej do szczęścia, nic nie trzeba:)

Fanom kurek, polecam również, moje  polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.
Paluszki lizać!

Składniki:
  • 500g schabu
  • 300g kurek
  • 1 cebula
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, czosnek, tymianek do smaku
  • olej do smażenia
Schab pokroić na plastry, mocno rozbić.
Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Odstawić do lodówki do przegryzienia.
Cebulę obrać i posiekać.
Kurki oczyścić, większe przekroić.
Grzyby podsmażyć wraz z cebulą, kilka minut na rozgrzanym maśle.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Kurki ściągnąć na talerz.
Plastry schabu usmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju.
Pod koniec smażenia, posypać mięso kurkami.
Schab z kurkami podawać n. z młodymi ziemniakami i surówką.






   





7 komentarzy:

  1. Mogę oddać porcję schabu za dodatkową porcję kurek:)
    Ktoś chętny?!;)
    Pysznie wygląda ten talerz!

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny obiad, jak dobrze, że mam porcję kurek w zamrażalniku:))

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam:) Ty wiesz jak obiad zaserwować by było smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani obiadki zawsze tak lekko, smakowicie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym sie przysiadła do waszego stołu :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...