Sezon na kurki, jest równie krótki, jak sezon rabarbarowy czy truskawkowy.
Szkoda mi każdego mijającego dnia, dlatego korzystam z dostępu do moich ukochanych grzybów i pichcę potrawy z ich udziałem.
Dzisiaj jeden z najbardziej znanych klasyków - schab z kurkami.
Taki obiad zawsze pojawia się u nas w sezonie kurkowym;)
Prosto, szybko, a przy tym jak smacznie!
Mnie więcej do szczęścia, nic nie trzeba:)
Fanom kurek, polecam również, moje polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.
Paluszki lizać!
Składniki:
- 500g schabu
- 300g kurek
- 1 cebula
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, czosnek, tymianek do smaku
- olej do smażenia
Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Odstawić do lodówki do przegryzienia.
Cebulę obrać i posiekać.
Kurki oczyścić, większe przekroić.
Grzyby podsmażyć wraz z cebulą, kilka minut na rozgrzanym maśle.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Kurki ściągnąć na talerz.
Plastry schabu usmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju.
Pod koniec smażenia, posypać mięso kurkami.
Schab z kurkami podawać n. z młodymi ziemniakami i surówką.
Pycha! Wspaniały widok!
OdpowiedzUsuńMogę oddać porcję schabu za dodatkową porcję kurek:)
OdpowiedzUsuńKtoś chętny?!;)
Pysznie wygląda ten talerz!
fantastyczny obiad, jak dobrze, że mam porcję kurek w zamrażalniku:))
OdpowiedzUsuńmniam:) Ty wiesz jak obiad zaserwować by było smacznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały obiad! Pyszota:)
OdpowiedzUsuńPani obiadki zawsze tak lekko, smakowicie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym sie przysiadła do waszego stołu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda