czwartek, 28 sierpnia 2014

Pieczeń włoska



Rewelacyjna alternatywa dla klasycznej pieczeni rzymskiej i nudnych mielonych.
Fantastyczna pieczeń z mięsa mielonego we włoskim stylu.

Pieczarki, szpinak, parmezan, mozzarella, czerwone wino, szynka i bukiet włoskich przypraw: oregano i bazylia. Bardziej po włosku już się nie da.
Pychota nad pychotami!:)

Inspiracja -Ulubione przepisy.

Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego (mielonego)
  • 250g pieczarek
  • 200g szpinaku
  • 100g sera mozzarella
  • 3 łyżki parmezanu
  • 60g szynki
  • 0.4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 0.5 łyżeczki bazylii
  • 0.75 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać szpinak ( u mnie świeży), poddusić do odparowania.
Mięso wymieszać z pieczarkami, szpinakiem, tartą mozzarellą, parmezanem, pokrojoną w kosteczkę szybką, winem, jajkiem, bułką, oregano, bazylią i roztartym czosnkiem.
Mięso doprawić ok. 2 łyżeczkami soli, dopieprzyć.
Masę mięsną przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczeń piec w 190C ok. 1godziny.




9 komentarzy:

  1. oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubimy takie przepisy! każda pieczeń jest u mnie w domu mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Antenka da się bardziej zrobić po włosku ;)
    Włosi bardzo celebrują posiłki, co oznacza, że wykorzystują każdą okazję, aby sie spotykać ze znajmomymi oraz z bliższą i dalszą rodziną. Jest głośno, jest wesoło, jest pysznie. Twoja propozycja, by się sprawdziła !!! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonały przepis na doskonałą pieczeń :) Smakowita. Chętnie zapiszę, bo lubię domowe wędlinki do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś coś podobnego!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. ta pieczeń musi być niezwykle aromatyczna :)podoba mi się!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...