Rewelacyjna alternatywa dla klasycznej pieczeni rzymskiej i nudnych mielonych.
Fantastyczna pieczeń z mięsa mielonego we włoskim stylu.
Pieczarki, szpinak, parmezan, mozzarella, czerwone wino, szynka i bukiet włoskich przypraw: oregano i bazylia. Bardziej po włosku już się nie da.
Pychota nad pychotami!:)
Inspiracja -Ulubione przepisy.
Składniki:
- 1kg mięsa wieprzowego (mielonego)
- 250g pieczarek
- 200g szpinaku
- 100g sera mozzarella
- 3 łyżki parmezanu
- 60g szynki
- 0.4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 0.5 łyżeczki bazylii
- 0.75 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodać szpinak ( u mnie świeży), poddusić do odparowania.
Mięso wymieszać z pieczarkami, szpinakiem, tartą mozzarellą, parmezanem, pokrojoną w kosteczkę szybką, winem, jajkiem, bułką, oregano, bazylią i roztartym czosnkiem.
Mięso doprawić ok. 2 łyżeczkami soli, dopieprzyć.
Masę mięsną przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczeń piec w 190C ok. 1godziny.
oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!
OdpowiedzUsuńlubimy takie przepisy! każda pieczeń jest u mnie w domu mile widziana :)
OdpowiedzUsuńPiękna ta pieczeń :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńAntenka da się bardziej zrobić po włosku ;)
OdpowiedzUsuńWłosi bardzo celebrują posiłki, co oznacza, że wykorzystują każdą okazję, aby sie spotykać ze znajmomymi oraz z bliższą i dalszą rodziną. Jest głośno, jest wesoło, jest pysznie. Twoja propozycja, by się sprawdziła !!! :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Doskonały przepis na doskonałą pieczeń :) Smakowita. Chętnie zapiszę, bo lubię domowe wędlinki do chleba :)
OdpowiedzUsuńnice post. i wait the update
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś coś podobnego!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ta pieczeń musi być niezwykle aromatyczna :)podoba mi się!:)
OdpowiedzUsuń