Przeważnie robię knedle z dodatkiem ziemniaków np. takie jak te : knedle ze śliwkami lub knedle z jabłkiem i cynamonem.
Każdy je zna, a smakosze knedli z pewnością je bardzo lubią.
Tym razem postanowiłam nico zmodyfikować przepis, do knedli dodałam ser biały, a odjęłam ziemniaki;)
Serowe knedelki z truskawkami wyszły przepyszne, a dzięki temu, że nie trzeba było gotować i tłoczyć do nich ziemniaków, zrobiły się ekspresowo:)
Zajadaliśmy się nimi z wielkim smakiem.
Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 250g twarogu
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 16 truskawek
- śmietana, cukier, mięta lub masło i bułka tarta
Małe porcje ciasta rozpłaszczać w dłoniach, nakładać po 1 truskawce.
Formować knedle.
Gotowe knedle wrzucać na gotującą wodę.
Knedle gotować 4 minuty od wypłynięcia.
Gotowe knedle podawać ze śmietaną, posypane cukrem, udekorowane miętą, lub polane masłem i podsmażoną bułką tartą.
Proszę też spróbować na słono, robione jak gnocchi - wspaniałe z rumienioną bułeczką :-)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś na takie knedle ochoty :-)
OdpowiedzUsuńidealny obiad latem:)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię, jeszcze nie jadłam w tym roku :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOjeeeeeeej! Są tak apetyczne, że aż trudno napisać coś sensownego!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! Knedle wyglądają obłędnie! Myślałam, że truskawki jadłam już pod każdą postacią, ale zapomniałam o tych cudeńkach!
OdpowiedzUsuńPyszne ujęcia, mniam! Zjadłabym od razu kilka :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńKnedle uwilebiam, ale jakoś boję się za nie zabrać:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko nic się nie bój:) Robienie knedli jest 1000 razy szybsze, łatwiejsze i przyjemniejsze niż pierogów:) Zapewniam cię, że to żadna filozofia, bez problemu zrobisz;)
UsuńAntenka, ale które knedle są lepsze z zimniakami czy bez ziemniaków ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
I z ziemniakami i z serem są tak samo pyszne. Nie potrafię wybrać;) Trzeba spróbować. Jednak te z serem robi się zdecydowanie szybciej.
UsuńPyszne kuleczki, skuszę się na kilka :)
OdpowiedzUsuńCzy Twoje również były trochę gumowe, czy dałam po prostu za dużo mąki ?
OdpowiedzUsuń