niedziela, 23 lutego 2014

Mąka kokosowa (bezglutenowa)

 

W ostatnim poście, obiecałam pokazać, co można uzyskać z wiórków kokosowych, które pozostaną nam, po przyrządzeniu mleka kokosowego. 

Świetnym pomysłem, jest wykorzystać je i w prosty sposób, przygotować - mąkę kokosową.

Mąka kokosowa, ma niewielką zawartość tłuszczu i nie zawiera cholesterolu. 
Bogata jest w błonnik, białko, a co ważne dla alergików, nie zawiera glutenu.

Mąkę kokosową, z powodzeniem można stosować, do wypieków ciast, ciasteczek, jako zagęstnik do sosów, jako panierkę lub posypkę do lodów czy deserów.


Niedługo, podzielę się z Wami, przepisem z wykorzystaniem, właśnie - mąki kokosowej.

Składniki:
Wiórki, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego, dokładnie zmielić.
Rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia.
Włożyć do piekarnika.
Wiórki suszyć ok. 1godzinę w 40-50C.
Gotową mąkę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 








Domowy Wyrób

9 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również przerabiam wiórki z mleka na mąkę:) fajne przepisy sa u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł!:) i taki domowy recykling to ja lubię, szczególnie że mąką w sklepach kosztuje majątek.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł, czekam co jeszcze z niej wyczarujesz:))

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja czekam co będzie z tej mąki:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. CZaaad! Ciasto z taką mąką musi być bajeczne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli wiórki mielić na mokro?
    A czym można je zmielić?
    (zależnie od metody mielenia) Nie lepiej najpierw je wyprażyć, a potem mielić?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...