W ostatnim poście, obiecałam pokazać, co można uzyskać z wiórków kokosowych, które pozostaną nam, po przyrządzeniu mleka kokosowego.
Świetnym pomysłem, jest wykorzystać je i w prosty sposób, przygotować - mąkę kokosową.
Mąka kokosowa, ma niewielką zawartość tłuszczu i nie zawiera cholesterolu.
Bogata jest w błonnik, białko, a co ważne dla alergików, nie zawiera glutenu.
Mąkę kokosową, z powodzeniem można stosować, do wypieków ciast, ciasteczek, jako zagęstnik do sosów, jako panierkę lub posypkę do lodów czy deserów.
Niedługo, podzielę się z Wami, przepisem z wykorzystaniem, właśnie - mąki kokosowej.
Składniki:
- 200g wiórków, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego
Rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia.
Włożyć do piekarnika.
Wiórki suszyć ok. 1godzinę w 40-50C.
Gotową mąkę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Fajny pomysł :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa również przerabiam wiórki z mleka na mąkę:) fajne przepisy sa u Ciebie
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Nie wpadłabym na to :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł!:) i taki domowy recykling to ja lubię, szczególnie że mąką w sklepach kosztuje majątek.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, czekam co jeszcze z niej wyczarujesz:))
OdpowiedzUsuńI ja czekam co będzie z tej mąki:-)
OdpowiedzUsuńCZaaad! Ciasto z taką mąką musi być bajeczne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCzyli wiórki mielić na mokro?
OdpowiedzUsuńA czym można je zmielić?
(zależnie od metody mielenia) Nie lepiej najpierw je wyprażyć, a potem mielić?
Pozdrawiam!
mielę na mokro blenderem
Usuń