Jak widzicie, ostatnio jest mi bardzo kokosowo!
Zapewniam też, że na tym przepisie się nie skończy;)
Po zachwytach nad mlekiem owsianym, które teraz na stałe gości w naszej lodówce, przyszła pora na kolejną alternatywę dla mleka krowiego - mleko kokosowe.
Moim zdaniem, jest jeszcze smaczniejsze od mleka owsianego:)
Mleko kokosowe, tak samo jak owsiane, jest bogatsze w witaminy, zdrowsze i lżej strawne, od mleka krowiego.
Powszechnie, mleko kokosowe nazywa się, " lekiem na wszelkie choroby".
Pomaga w zwalczaniu różnych dolegliwości: poprawia trawienie, pracę jelit, poziom cholesterolu, wspomaga przemianę materii, leczy i regeneruje zniszczone tkanki.
Chroni przed chorobami wątroby, osteoporozą, zmniejsza ryzyko zawału serca.
Bogate jest w witaminę C, aminokwasy, żelazo i wapno.
Mleko kokosowe, to wspaniałe źródło białka, zdrowego tłuszczu, błonnika i cukru, a przy tym kwasu foliowego, potasu i magnezu.
Zalecane jest stosowanie mleka kokosowego, przez osoby chorujące na alergię pokarmową, które nie mogą spożywać mleka pochodzenia zwierzęcego.
Mleko kokosowe jest powszechnie stosowane w kuchni.
To świetny dodatek do dań, zup i sosów.
Śmiało możemy nim zastąpić mleko krowie lub śmietanę i używać do kawy, koktajli, płatków śniadaniowych lub bezpośrednio traktować go jak napój.
Poniższe mleko kokosowe, jest niesamowicie aromatyczne, wspaniale pachnie, a konsystencją oraz smakiem, niczym nie różni się, od tego tego ze sklepowej półki.
Przy okazji robi się go ekspresowo!
Nie wyrzucajcie wiórek kokosowych, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego.
Z tego niby "produktu ubocznego", można jeszcze wyczarować coś fantastycznego:)
O tym w następnym poście:)
Składniki:
- 200g wiórek kokosowych
- 1l ciepłej, przegotowanej wody
Po tym czasie, przy użyciu blendera, dokładnie zmiksować całość.
Na garnku ustawić sitko z drobnymi dziurkami i porządnie odcedzić.
Najlepiej pomóc sobie gazą i mocno odcisnąć nadmiar płynu zgromadzonego w wiórkach.
Mleko przechowywać w lodówce.
Zużyć do 4-5 dni.
Faktycznie,mleko kokosowe ma bardzo wiele zastosowań w kuchni.Ja np. dodaję mleko kokosowe do szpinaku.
OdpowiedzUsuńjuż mi się podoba ten pomysł ze szpinakiem:D
UsuńFantastyczny przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper alternatywa dla tych drogich w puszce. Ja kiedyś potrzebowałam "na szybko" i blendowałam wiórki z wodą i też wyszło:)
OdpowiedzUsuńJak widać, tak też można:)ale dla uzyskania lepszego efektu, warto poczekać parę godzin;)
UsuńPyszne, zdrowe mleko!
OdpowiedzUsuńTo po co ja kupuję w puszce, skoro to takie proste?
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno:)
hahahaha człowiek uczy się przez całe życie;)
UsuńKurde?! To jest takie proste?! Wow! Dziękuję Ci bardzo za przepis i oszczędność mojego portfela ;)
OdpowiedzUsuńJak widać banalnie proste:) Smak ten sam, a cena ok. 3 zł za 1l! :D
UsuńAle proste i takie pyszne:)
OdpowiedzUsuńoj tak;)
Usuńfajne to mleczko! super sprawa:)
OdpowiedzUsuńdużo, tanio i wydajnie:)
UsuńRobię! :-D
OdpowiedzUsuńWiem Kochana:D To dzięki tobie, poznałam smak mleka owsianego i tak się w nim zakochałam, że teraz wciąż szukam dla urozmaicenia, czegoś nowego:D
UsuńMmmmmm też na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńDorotko polecam z czystym sumieniem, pyszna sprawa;)
UsuńAntenka ja powiem tak: imponująca jest lista cudów, które robi mleko kokosowe, ale bądźmy realistami, aby te cuda zadziałały, nie ma pewności, że tak jest, trzeba by było takie meleko pić codziennie i tu zaczynają się schody. Nie znam sie na diecie selektywnej, sądzę jednak, że potrzeba wielkiej determinacji, aby pozyskiwać codzinnie mleko z kokosu. Jeśli w kokosie jest coś, co robi cuda, chyba po prostu bym chrupała miąższ kokosa tak po prostu jak marchewkę.Tak czy owak uznanie za podanie procedury.
OdpowiedzUsuńPozdraiamy serdecznie
Tapenda
Dziewczyny, wbrew pozorom pozyskiwanie mleka z kokosa, jest banalnie proste i szybciutkie:)
UsuńNiewiele z nim zachodu.
Nikt nie powiedział, że trzeba, to robić codziennie:) Z podanej wyżej ilości, wiórków kokosowych, wychodzi ponad 1l mleka. Śmiało, można podwoić ilość składników i zrobić od razu 2 l mleczka.
Takie mleko można przechowywać do 5 dni w lodówce, więc sporo. Z pewnością za ten czas, wykorzystamy je w całości, jak nie do picia, to do zupy, sosu czy wypieków.
Mój post, nie miał na celu, przekonywać do codziennego picia takiego mleka;) Chciałam pokazać, że istnieje dobra, zdrowa, bardzo smaczna alternatywa, dla mleka krowiego, szczególnie dla osób z alergią lub nietolerancją. Dzięki takim zamiennikom, owe osoby nie muszą rezygnować z ulubionej zupy mlecznej, płatków na mleku na śniadanie, zabielonej zupy, czy kawy z mlekiem;) Z powodzeniem i bez konsekwencji mogą korzystać z jego dobrodziejstw:) A dla osób zdrowych mleko kokosowe/owsiane może być świetnym urozmaiceniem diety, oczywiście nie dajmy się zwariować, niekoniecznie codziennym:)
A żyjemy w takich czasach, że większa szczypta witamin, raz na jakiś czas, z pewnością nam nie zaszkodzi;)
jutro będzie tajska sesese:D
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię to mleczko :) bo uwielbiam wszytko co kokosowe:)
OdpowiedzUsuńAntenko pomyślałam że jakby zetrzeć świeżego kokosa wraz z mleczkiem które jest w nim i odcisnąć, to może nie trzeba by tego moczyć? to byłby ideał :) ale ja nie umiem rozłupać kokosa :D
OdpowiedzUsuńna pewno tak też można zrobić:D tylko pomyśl o ile więcej z tym roboty;) ostatnio Em rozłupywał młotkiem i śrubokrętem koksa, a potem go strugaliśmy i wiesz co, ja podziękuję:D:D:D:D wybiorę gotowe wiórki;)
Usuńp.s. Twoje ciasteczka u mnie! :)
OdpowiedzUsuńprzygotowanie tego mleka to banał a nada się do wielu potraw, ciast itp:)
OdpowiedzUsuńPomysł chętnie zaadoptuję:-)
OdpowiedzUsuńpo wypiciu tego mleczka czuję gorycz, której od kilku godzin nie mogę się pozbyć. Co jest tego przyczyną, zrobiłam mleczko wg powyższego przepisu?
OdpowiedzUsuń35 year old Help Desk Operator Arlyne Vowell, hailing from Camrose enjoys watching movies like Investigating Sex (a.k.a. Intimate Affairs) and Scouting. Took a trip to Historic Centre of Guimarães and drives a McLaren M16C. oryginalne zrodlo
OdpowiedzUsuń