Gęsina, to nie tylko jak widać, na św. Marcina;)
Pierś z gęsi z owocami, to znakomita propozycja na odświętny, nie co inny niż zazwyczaj obiad.
Tak przygotowane mięso smakuje wybornie!
Jest niezwykle aromatyczne i soczyste.
Szczerze polecam sięgnąć, po tak mało doceniane gęsie mięso.
Składniki:
- pierś z gęsi
- 2 jabłka
- 10 suszonych śliwek
- 10 suszonych moreli
- 0.5 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 10 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- 50ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
Przekroić na dwie części.
Skórę naciąć w kratkę.
Piersi natrzeć, solą, pieprzem, rozmarynem i częścią majeranku.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po kilku godzinach w lodówce, piersi podsmażyć na patelni, skórą w dół, wytapiając jak najwięcej tłuszczu.
Po kilku minutach mięso przewrócić i podsmażyć z drugiej strony.
Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Obłożyć owocami.
Dodać ziarna jałowca i resztę majeranku.
Polać wytopionym podczas smażenia tłuszczem i winem.
Piec w piekarniku 1-1.5 godziny w 180C.
Podczas pieczenia co jakiś czas polewać mięso sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.
Gotowe piersi z gęsi podawać w całości lub pokroić w plastry.
Pyszna propozycja, bardzo elegancka i smaczna! Najlepszego!
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
UsuńRównież najlepszego w Nowym Roku!
wygląda świetnie, muszę spróbować:) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńpolecam z czystym sumieniem, pyszna!:)
UsuńWykwintna propozycja:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Najlepszego Kochana!
Usuńza mięsem i owocami średnio przepadam, choć ostatnio coraz bardziej się przekonuje:) więc Twojego dania też chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńz pewnością byś się nie zawiodła!:)
UsuńTa gęś zapowiada się przesmacznie :-)
OdpowiedzUsuńwspaniała była!
UsuńObiad rzeczywiście odświętny i bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!
Dziękuję i wszystkiego dobrego w Nowym Roku Urszulko!
Usuńjak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków:) wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
UsuńNo no jaki ekskluzywny obiadek :D rzadko jadam potrawy, w których połączone jest mięso i owoce, ale taka gęsina wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńją również uwielbiam połączenie mięs i owoców:)
UsuńSmak gęsiny jeszcze przede mną. Nigdy nie jadłam. Smakowicie bardzo wygląda. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmnie, ogromnej fance kaczego mięsa bardzo smakowało:) podobny klimat:D
Usuńłał
OdpowiedzUsuńkochana obłed!
woowww Kochana dzięki;)!
Usuńooo u CIEBIE tez cycki gesi :) na suszone owoce bym nie wpadla. swietny pomysł
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMistrzostwo świata.
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie! z Twoich ust, to dla mnie nie lada komplement:)
UsuńWitam, mam takie szybkie pytanie do ciebie, bo jutro chcę upiec taką pierś gęsią, nie które przepisy podają, że po obsmażeniu na patelni, piec pierś do 30 minut w piekarniku, a u ciebie czytam,żeby ja piec 1,5 godziny, czy nie jest ona sucha???Nie mam doświadczenia z tego typu mięskiem, a chciałabym zrobić dobrą, soczystą i mięciutką pierś z gęsiny, pomożesz mi????
OdpowiedzUsuń