Ten wspaniały, aromatyczny, pachnący, ciężki, mokry, mocno alkoholowy piernik że śliwkami, to doskonała propozycja na nadchodzące święta, dla starszych biesiadników.
Ciasto niekoniecznie dla dzieci, ale dorośli będą zachwyceni:)
Składniki:
- 400g mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka miodu
- 250g powideł śliwkowych
- 125g jogurtu naturalnego
- 125g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 czubata łyżka kakao (gorzkie)
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- skórka z 0.5 pomarańczy
- 200g śliwek suszonych (kalifornijskich) + 120ml rumu
- 125ml śmietanki 30%
- 1 dobra, gorzka czekolada
Masło, miód i powidła rozpuścić w garnuszku, lekko ostudzić.
Dodać mąkę, żółtka, jogurt,soda, kakao, rum spod śliwek, przyprawę do piernika i skórkę.
Białka ubić na pia, dodać do masy.
Śliwki z alkoholu pokroić w kostkę.
Dodać do ciasta.
Całość wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piec w 170 -180C ok. 70-80 minut, do suchego patyczka.
Piernik wystudzić.
Zrobić polewę.
Podgrzać (ale nie zagotować) śmietankę.
Rozpuścić w niej czekoladę.
Gotową polewą polać piernik.
Śliczny piernik,mam ochotę taki zrobić.
OdpowiedzUsuńpolecam, wspaniały jest!
UsuńWygląda obłędnie:-)!
OdpowiedzUsuńdziękuję Marzenko!
Usuńo to na wieczór Świąteczny będzie super :))
OdpowiedzUsuńoj tak, idealny;)
Usuńaaaajjjjj...oczarowałaś mnie! jak jeszcze zdąże to go upiekę na święta!:)
OdpowiedzUsuńMmm... Smaku mi narobiłaś, trzeba spróbować :P
OdpowiedzUsuńkoniecznie musisz spróbowac:)
Usuńtaki piernik wieczorem przy choince - t ja nawet dwa kawałki poproszę.
OdpowiedzUsuńTymi śliwkami w rumie kusisz mnie strasznie :)
kuszę, bo warto :)
UsuńJa bym była zachwycona, zdecydowanie :))))))
OdpowiedzUsuńnie dziwię się hihihi
UsuńPierwsza odkrawam sobie duuuży kawałek pierniczka :)
OdpowiedzUsuńzałatwione!
UsuńNie ma to jak Świąteczne wypieki :)
OdpowiedzUsuńjedyne w swoim rodzaju!
Usuńto dopiero piernik! zachwyciłby moje podniebienie :)
OdpowiedzUsuńz cała pewnością tak:D
UsuńUpijam się samym widokiem tego smakowitego piernika :) Mniam!!!
OdpowiedzUsuńPoczekaj Kasiu do Sylwestra:D:D:D
UsuńNo jasne że poczekam! Już się doczekać nie mogę! I przyznam się szczerze - już mi ślinianki mocniej pracują :)))
UsuńCzy on musi "leżakować" przed świętami czy można go upiec tuż przed? W sumie do świąt jest jeszcze ponad tydzień...
OdpowiedzUsuńnie musi leżakować, piernik idealny jest od razu do jedzenia:)
Usuńuwielbiam ciasta z powidłami śliwkowymi, a jeśli to jest piernik to uwielbiam podwójnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńkurcze, szkoda że dopiero teraz zobaczyłam ten przepis.. poczyniłabym taki pijany piernik na Świeta... no cóż, za rok :) bo teraz pierników mam pod dostatkiem. Ach i upiekłam piernik wg Twojego przepis na kostkę piernikową z marcepanem :) ja co prawda w kostkę nie kroiłam, zostawiłam w formie ciacha.. i muszę powiedzieć, ze pyyyycha:)
OdpowiedzUsuńObledny :D Troszke go zmodyfikowalam i zamiast sliwki rumem zalalam Masala ze spirytusem. A robie go juz 3 rok pod rzad, cala rodzina uwielbia :) Swietny przepis
OdpowiedzUsuń