poniedziałek, 16 grudnia 2013

Piernik "pijana śliwka"



Ten wspaniały, aromatyczny, pachnący, ciężki, mokry, mocno alkoholowy piernik że śliwkami, to doskonała propozycja na nadchodzące święta, dla starszych biesiadników.

Ciasto niekoniecznie dla dzieci, ale dorośli będą zachwyceni:)

Składniki:
  • 400g mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka miodu
  • 250g powideł śliwkowych
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 czubata łyżka kakao (gorzkie)
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • skórka  z 0.5 pomarańczy
  • 200g śliwek suszonych (kalifornijskich) + 120ml rumu
polewa
  • 125ml śmietanki 30%
  • 1 dobra, gorzka czekolada
Suszone śliwki zalać rumem i odstawić na całą noc.
Masło, miód i powidła rozpuścić w garnuszku, lekko ostudzić.
Dodać mąkę, żółtka, jogurt,soda, kakao, rum spod śliwek, przyprawę do piernika i skórkę.
Białka ubić na pia, dodać do masy.
Śliwki z alkoholu pokroić w kostkę.
Dodać do ciasta.
Całość wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piec w 170 -180C ok. 70-80 minut, do suchego patyczka.
Piernik wystudzić.
Zrobić polewę.
Podgrzać (ale nie zagotować) śmietankę.
Rozpuścić w niej czekoladę.
Gotową polewą polać piernik.




  




28 komentarzy:

  1. Śliczny piernik,mam ochotę taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. o to na wieczór Świąteczny będzie super :))

    OdpowiedzUsuń
  3. aaaajjjjj...oczarowałaś mnie! jak jeszcze zdąże to go upiekę na święta!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... Smaku mi narobiłaś, trzeba spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  5. taki piernik wieczorem przy choince - t ja nawet dwa kawałki poproszę.
    Tymi śliwkami w rumie kusisz mnie strasznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym była zachwycona, zdecydowanie :))))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwsza odkrawam sobie duuuży kawałek pierniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to dopiero piernik! zachwyciłby moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Upijam się samym widokiem tego smakowitego piernika :) Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj Kasiu do Sylwestra:D:D:D

      Usuń
    2. No jasne że poczekam! Już się doczekać nie mogę! I przyznam się szczerze - już mi ślinianki mocniej pracują :)))

      Usuń
  10. Czy on musi "leżakować" przed świętami czy można go upiec tuż przed? W sumie do świąt jest jeszcze ponad tydzień...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi leżakować, piernik idealny jest od razu do jedzenia:)

      Usuń
  11. uwielbiam ciasta z powidłami śliwkowymi, a jeśli to jest piernik to uwielbiam podwójnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kurcze, szkoda że dopiero teraz zobaczyłam ten przepis.. poczyniłabym taki pijany piernik na Świeta... no cóż, za rok :) bo teraz pierników mam pod dostatkiem. Ach i upiekłam piernik wg Twojego przepis na kostkę piernikową z marcepanem :) ja co prawda w kostkę nie kroiłam, zostawiłam w formie ciacha.. i muszę powiedzieć, ze pyyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Obledny :D Troszke go zmodyfikowalam i zamiast sliwki rumem zalalam Masala ze spirytusem. A robie go juz 3 rok pod rzad, cala rodzina uwielbia :) Swietny przepis

    OdpowiedzUsuń