Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki.
Na ten cza, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.
Składniki:
- 500g filetów śledziowych
- 2 -3 cebule
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- pieprz, papryka do smaku
Pokroić w grubą kostkę.
Cebule posiekać, sparzyć na sitku.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Śledzie połączyć z cebulą, jabłkiem.
Dodać śmietanę i majonez.
Doprawić pieprzem i papryką do smaku.
Śledzie włożyć na kilka godzin do lodówki.
Pyszna wersja śledzia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję, również pozdrawiam!
UsuńTradycyjny,taki lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńjestem tego samego zdania;)
Usuńjak ja lubię śledzie! szybciutko Antenka mi kurierem wysyłaj :))
OdpowiedzUsuńjuż się robi:D
UsuńTaki śledź kojarzy mi się z piątkowymi obiadami u Mamy :)
OdpowiedzUsuńPoza tym zapraszam do udziału w konkursie ;)
http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html
piątkowe obiadki śledziowe, to dla mnie nowość, ale myślę, ze byłabym zachwycona;)
UsuńLubię takie lekko kwaśne sałatki za sprawą śledzi :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki!:D
Usuńmusi być smaczna, dzięki za udział w akcji sylwestrowej!
OdpowiedzUsuńsmaczna i to bardzo!
UsuńŚledzik w śmietanie to zaraz po białym barszczu z grzybami obowiązkowe danie wigilijne w mojej rodzinie, pychota! Już się nie mogę doczekać :D
OdpowiedzUsuńu nas na stole wigilijnym nigdy śledzia nie było, ale raczymy się nim w przed Wigilią, żeby jakoś na głodnego do niej dotrwać;)
UsuńUwielbiam śledzie w śmietanie. U nas zawsze na świąteczny stół trafiają :)
OdpowiedzUsuńkto nie kocha takiego śledzika:)
Usuń