Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu lub świetna sylwestrowa przekąska - francuskie paszteciki z kapustą i grzybami.
Kapuśniaczki pięknie wyglądają, wspaniale smakują i bardzo szybko się robią:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (na ok. 6 kapuśniaczków)
- kminek do posypania
- 1 jajko
- 250g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 10 świeżych prawdziwków/ suszone grzyby
- 25g masła
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka vegety
Podsmażyć na łyżce masła.
Kapustę zalać wodą.
Dodać sól, pieprz, vegetę, liście, ziele angielskie i masło.
Dusić do miękkości.
Gotowy farsz przestudzić.
Ciasto francuskie pociąć na kwadraty (na ok. 6 części).
Na środek każdego kwadratu nakładać farsz, przykryć drugim kwadratem.
Przy pomocy widelca zlepiać brzegi kapuśniaczka.
Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem
Gotowe paszteciki/kapuśniaczki, piec na rumiano, w 200C ok. 17 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno np. z barszczem.
mm :) a ja lubię z ciasta twrogowego
OdpowiedzUsuńNiezastąpione z barszczykiem :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie ten kminek, poprosiłabym o cała porcję:))
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, lubię takie dodatki do barszczyku!
OdpowiedzUsuńKochana dla Ciebie i Twojej rodziny Wesołych Świąt , dużo zdrowia i spełnienia marzeń!:)
Lubimy, robimy:-)) Wyglądają bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńmoja babcia robi drożdżowe :]
OdpowiedzUsuńPysznosci. Idealne do barszczyku :)
OdpowiedzUsuńmniam wyglądają z barszczykiem bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńja kapuśniaczki mam jeszcze przed sobą :) będą się piekły w Wigilię:)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Bożego Narodzenia!
OdpowiedzUsuńwyglądaja pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńIncredible, that is gorgeous. Envision every one of the studying and also creating you might carry out... Cool inside the wintertime even though.
OdpowiedzUsuńBuy FUT 14 Coins