niedziela, 22 grudnia 2013

Kapuśniaczki



Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu lub świetna sylwestrowa przekąska - francuskie paszteciki z kapustą i grzybami.

Kapuśniaczki pięknie wyglądają, wspaniale smakują i bardzo szybko się robią:)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (na ok. 6 kapuśniaczków)
  • kminek do posypania 
  • 1 jajko
  • 250g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 10 świeżych prawdziwków/ suszone grzyby
  • 25g masła
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka vegety
 Kapustę, cebule i grzyby posiekać.
Podsmażyć na łyżce masła.
Kapustę zalać wodą.
Dodać sól, pieprz, vegetę, liście, ziele angielskie i masło.
Dusić do miękkości.
Gotowy farsz przestudzić.
Ciasto francuskie pociąć na kwadraty (na ok. 6 części).
Na środek każdego kwadratu nakładać farsz, przykryć drugim kwadratem.
Przy pomocy widelca zlepiać brzegi kapuśniaczka.
 Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem
Gotowe paszteciki/kapuśniaczki, piec na rumiano, w 200C ok. 17 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno np. z barszczem.











12 komentarzy:

  1. mm :) a ja lubię z ciasta twrogowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby nie ten kminek, poprosiłabym o cała porcję:))

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, lubię takie dodatki do barszczyku!
    Kochana dla Ciebie i Twojej rodziny Wesołych Świąt , dużo zdrowia i spełnienia marzeń!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy, robimy:-)) Wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja babcia robi drożdżowe :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznosci. Idealne do barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam wyglądają z barszczykiem bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja kapuśniaczki mam jeszcze przed sobą :) będą się piekły w Wigilię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Incredible, that is gorgeous. Envision every one of the studying and also creating you might carry out... Cool inside the wintertime even though.

    Buy FUT 14 Coins

    OdpowiedzUsuń