piątek, 1 listopada 2013

Guacamole



Guacamole, to meksykański sos/salsa, który przyrządza się na bazie awokado.
Oprócz awokado, dodaje się również, limonkę i sól. 

Popularny w Meksyku, gdzie dodaje się go, do prawie każdej przystawki. 
Świetny jako dip do chipsów, nachos, czy dodatek do dań z tortilli: tacos i tostadas.

Jeżeli lubimy eksperymenty w kuchni, smak guacamole, można wzbogacić, dodając pomidora, paprykę chilli, cebulę i inne przyprawy.

Dzisiaj przygotowałam bardziej klasyczną wersję tego sosu.

W kolejnym przepisie, pokażę wspaniałe danie, z wykorzystaniem guacamole.  
Z góry zapraszam!

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • sok z 0.5 limonki
  • sól i pieprz do smaku
Miąższ awokado rozgnieść widelcem.
Dodać posiekaną cebulę i pomidora ( ja zmiksowałam cebulę i pomidora).
Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.







8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam, ale wiele słyszałam o guacamole. Kiedyś koniecznie trzeba będzie wypróbować jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wyszedł, dobrze mieć sprawdzony przepis pod ręką:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Z nachosami uwielbiamy...:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam szczerze,że nigdy nie jadłam, ale muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...