Guacamole, to meksykański sos/salsa, który przyrządza się na bazie awokado.
Oprócz awokado, dodaje się również, limonkę i sól.
Popularny w Meksyku, gdzie dodaje się go, do prawie każdej przystawki.
Świetny jako dip do chipsów, nachos, czy dodatek do dań z tortilli: tacos i tostadas.
Jeżeli lubimy eksperymenty w kuchni, smak guacamole, można wzbogacić, dodając pomidora, paprykę chilli, cebulę i inne przyprawy.
Dzisiaj przygotowałam bardziej klasyczną wersję tego sosu.
W kolejnym przepisie, pokażę wspaniałe danie, z wykorzystaniem guacamole.
Z góry zapraszam!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 cebula
- 1 pomidor
- sok z 0.5 limonki
- sól i pieprz do smaku
Dodać posiekaną cebulę i pomidora ( ja zmiksowałam cebulę i pomidora).
Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Nigdy nie jadłam, ale wiele słyszałam o guacamole. Kiedyś koniecznie trzeba będzie wypróbować jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj:)
Usuńfajnie wyszedł, dobrze mieć sprawdzony przepis pod ręką:))
OdpowiedzUsuńpolecam, prosty, szybki do wykonania i smaczny!
UsuńZ nachosami uwielbiamy...:-))
OdpowiedzUsuńpychota!
UsuńPrzyznam szczerze,że nigdy nie jadłam, ale muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuń