niedziela, 3 listopada 2013

The Mexican quiche



Dzisiaj obiecany przepis z wykorzystaniem guacamole - wspaniały, meksykański quiche.

Krucha, bardzo syta tarta, z pikantnym, ale doskonałym, meksykańskim farszem, której ostrość łagodzi delikatny sos guacamole.

Poezja w smaku i przyjemność dla oka:)

Polecam serdecznie! Trudno się jej oprzeć! 

Inspiracja  Fulloftaste.

Składniki:

ciasto
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czerwonej papryki 
farsz
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowego)
  • 250g pieczarek
  • 150g sera mozzarella 
  • guacamole do posmarowania (przepis tutaj)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów (500g)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 0.5 puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz, chilli, przyprawa meksykańska do smaku
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego (gęstego)
  • sałata lodowa
  • łyżka oleju

Składniki na ciasto zagnieść
Schłodzić w lodówce.
Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty.
Tartę nakłuć widelcem, podpiec ją ok. 15-20 minut w 180C.
Zrobić farsz.
Cebulę posiekać, pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć razem na łyżce oleju.
Dodać mięso mielone i pokrojoną w kostkę paprykę. 
Całość podsmażyć.
Dodać pomidory.
Dusić do odparowania nadmiaru wody.
Doprawić roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, chilli i przyprawą do dań meksykańskich.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty.
Posypać tartą mozzarellą.
Zapiekać w 180C ok. 25 minut.
Przed podaniem, gotową tartę, polać guacamole, jogurtem naturalny.
Wierzch posypać potarganymi kawałkami sałaty.












20 komentarzy:

  1. ciekawy przepis!:) wszystkie smaki bardzo lubię:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, musiało wspaniale smakować

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna! jeszcze takiej nie jadłam, ale mam wielką chęć:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, moje smaki :) Koniecznie muszę przygotować u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie wspaniałe danie i przepis.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  6. No jak dla mnie bomba! Ta kołderka z sałaty skrzętnie skrywa smaki, za którymi zdecydowanie przepadam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Już zapieczenia z serem wygląda wspaniałe, a co dopiero z pozostałymi dodatkami

    OdpowiedzUsuń
  8. No i mam na nią ochotę teraz;-(

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na urozmaicenie chili con carne oraz na resztki z guacamole... Chociaż u mnie obydwa schodzą na pniu ;-)

    OdpowiedzUsuń