W banalnie prosty sposób, można się cieszyć, domowym, nieziemsko pachnącym, o niebo lepszym pod każdym względem - cukrem waniliowym, którego tak często używamy w kuchni, do wszelkich, słodkich wypieków, mas i deserów.
Domowy cukier waniliowy, ma niesamowity zapach i aromat.
Nie da się go porównać z kupnym cukrem wanilinowym, który proponują nam sprzedawcy.
Czysty cukier i wanilia, bez zbędnej chemii i polepszaczy.
Ot, to cała filozofia;)
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Laskę wanilii rozkroić, nożykiem wyskrobać nasionka.
Połączyć z cukrem.
Pustą laskę wanilii pokroić na kilka mniejszych kawałków, również zakopać ją w cukrze.
Pojemnik/słoik szczelnie zamknąć.
Tak powstały cukier waniliowy odstawić na okres ok. 1-2 tygodnie (po 1 tygodniu cukier nadaje się już do użytku).
Im dłużej pojemnik/słoik pozostanie zamknięty, tym cukier będzie bardziej aromatyczny.
też tak robię :) potem cały słoik cukru waniliowego jest :)
OdpowiedzUsuńcały słoik wspaniałości:)
Usuńproste, a jednocześnie genialne :)
OdpowiedzUsuńto prawda!
UsuńU mnie są zawsze takie dwa słoiki.Jak jeden się kończy,robię następny.
OdpowiedzUsuńtakiego cukru, to można sypać wszędzie na potęgę;)
UsuńJa też zawsze robię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDokładnie tak robię :) i nawet słoiczek mam taki sam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
również pozdrawiam Cię serdecznie!
UsuńDomowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńbez dwóch zdań!;)
Usuńu mnie cukier waniliowy i cynamonowy królują cały rok:)
OdpowiedzUsuńDomowy cukier o niebo lepszy od kupnego!
OdpowiedzUsuńzawsze muszę mieć zapas pod ręką :) zapach ma obłędny!
OdpowiedzUsuńPopieram nie ma lepszego cukru waniliowego jak tez zrobiony samodzielnie:)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPomijając fakt, że to co kupujemy w torebkach nie jest tak naprawdę cukrem waniliowym tylko wanilinowym ;-) to ten cukier waniliowy jest genialny i pięknie pachnący :-D
OdpowiedzUsuńtaki jest super aromatyczny!:)
OdpowiedzUsuńDomowy jest najlepszy :) Widzę, że wanilię mamy z tego samego sklepu ;)
OdpowiedzUsuńTeż muszę tak zrobić:-) Jeszcze nigdy nie robiłam, ale ogólnie ja prawie w ogóle nie piekę;-)
OdpowiedzUsuńTeż niebawem będę robić;)
OdpowiedzUsuńJa długi czas kupowałam cukier waniliowy w sklepie, ale pewiem czas temu zrobiłam go sama i już nigdy nie użyje tych ze sklepu. Laski wanilii kupuje z NPS-MIX które można zakupić na ich sklepie internetowym www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
OdpowiedzUsuńMają bardzo dobrej jakości przyprawy w atrakcyjnych cenach.
Na pewno użyje cukru waniliowego własnej roboty do świątecznych wypieków :)