niedziela, 8 września 2013

Rurki z kremem




Dawno nie jadłam nic tak dobrego.

Domowe, własnoręcznie przeze mnie zrobione, rurki z kremem, urzekły mnie całkowicie.
Odpłynęłam, w czasy dzieciństwa, do znajomych smaków z przeszłości.
Tak smakowały dawno temu rurki z kremem, które uwielbiałam.

Moje rureczki - genialne, idealne, boskie, fantastyczne!
Inaczej nie mogę opisać tego smaku:)

Najlepsze rurki jakie w życiu jadłam.

Em i chłopcy również, od pierwszego kęsa przepadli;)
Musiałam pilnować lodówkę i wydzielać im przydział, bo jakby się dało, pochłonęliby kilkadziesiąt rurek na jedno posiedzenie;)

Z racji, że zakochałam się w tych słodkich maleństwach, robiłam je ostatnio w trzech różnych wersjach: pierwsza -  kruche ciasto i fantastyczna domowa, budyniowo-śmietanowa masa, druga wersja - kruche ciasto i masa ajerkoniakowa, trzecia wersja - ciasto francuskie i masa budyniowa.

Szczerze przyznaję, że ta pierwsza wersja, ta którą dzisiaj publikuję, kruchego ciasta z fenomenalną masą budyniowo- śmietanową jest nie do pobicia;)
Żadne inne wersje rureczek nie dorastały tej do pięt;)

Ja już swoj na idealne rurki z kremem znalazłam i nie mam już ochoty z żadnym innym kombinować;)

Składniki (ok. 40 rurek):

ciasto
  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 250ml smietany
  • szczypta soli
dodatkowo: białko jajka do posmarowania+ cukier do posypania przed pieczeniem

krem budyniowo -śmietanowy
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 250g masła
  • 250ml śmietanki 30%

Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić, rozwałkować cienko.
Pokroić na długir pasy o szerokości ok. 2,5 cm.
Prze pierwszym użyciem formemki posmarować masłem.
Paski ciasta nawinąć na foremki.
Posmarować białkiem, posypać cukrem.
Piec na rumiano w 200C ok. 15 minut.
Po upieczeniu, rurki od razu ściągnąć z foremek. 
Rurki wystudzić.
Zrobić krem.
Żółtka zmiksować z mlekiem, dodać cukier, cukier waniliwoy i mąkę.
Ugotować budyń.
Lekko przestudzony budyń utrzeć z masłem.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ubitą smietanę, delikatnei wymieszać z masą budyniową.
Przy pomocy szprycy, napełnić rurki gotową masą śmietanowo- budyniową.
Gotowe rurki włożyć do lodówki na kilka godzin by masa stężała.










37 komentarzy:

  1. Prawda, że pyszne! U mnie taki rodzaj rurek wszyscy preferują i długo po ich spożyciu je wspominają. Co odważniejsi to proszą, żeby je jeszcze raz upiec na ich ponowny przyjazd do mnie hehe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znam to Alinko:) my zaledwie je skonsumowaliśmy, a już marzyliśmy o dokładce;)

      Usuń
  2. o matko! jestem pod wrażeniem, cudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. marzą mi się takie rurki od dawna, ale jak na razie nie kupiłam foremek:( chyba sobie zażyczę na jakąś okazję, bo mi jakoś nie po drodze:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamawiaj, zamawiaj, bo to uczta dla podniebienia:D

      Usuń
  4. Cudne,zrobię na pewno,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Muszę się koniecznie zaopatrzyć w foremki do rurek. Narobiłaś mi na nie ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  6. pamiętam te cudeńka z piekarni ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale teraz to mi smaka narobilas:) wygladaja profesjonalnie :) super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. e tam profesjonalnie:) daleko mi do tego, ale ciasto jest tak fajne, tak plastyczne, że idealnie nadaje się do pracy:)

      Usuń
  8. Wyglądają jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne i idealnie równiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie rurki. Tylko nie mam foremek;-( Żal...
    Wyglądają cudownie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja tez takie robię, bo faktycznie przenoszą w czasie :) ale przede wszystkim są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam
    Gdzie pani kupiła takie fantastyczne foremki? Jakiś sklep internetowy?
    Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Foremki, to prezent od siostry:) sama szukałam ich bardzo długo i nie mogłam dostać. Siostra spełniła moje marzenie i kupiła je w małym sklepiku z wyposażeniem kuchennym, na miejskim bazarku:)


      P.s
      proszę spojrzeć na allegro, spokojnie można i tam zamówić takie foremki:)

      Pozdrawiam serdecznie!

      A.

      Usuń
  13. Uwielbiam! Wprost szaleje za nimi, u mnie minimum 120 na jeden rzut:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja sprostałam jedynie 40 sztukom;) ale co zrobić, gdy się jest posiadaczką jedynie 10 sztuk foremek:P

      Usuń
  14. Kuszący talerz pyszności :)).

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakbym się dorwała do tego stosiku, to niewiele by zostało! Mega apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam rurki z Twojego przepisu. Wszystko wyszło świetne, oprócz kremu, który był zbyt rzadki i wypływał z rurek. Musiałam poratować się 1/2 łyżki żelatyny. Po tej modyfikacji rurki są idealne. No może następnym razem zmniejszę tylko ilość cukru do 3/4 szkl., bo krem jest słodki jak miód ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne, prześliczne, na pewno postaram się zrobić. Pozdrawiam i zapraszam do siebie ! Lipka :
    http://sio-smutki.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  18. świetne rureczki, ja robiłam kilka dni temu:-) moja mama szczególnie uwielbia rurki z kremem mascarpone, zapraszam na mojego bloga :-) http://smaki-katriny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. 57 year old Librarian Walther Saphin, hailing from Victoria enjoys watching movies like Cold Turkey and Rafting. Took a trip to Belovezhskaya Pushcha / Bialowieza Forest and drives a Fox. przeczytaj artykul

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...