Jako wielbicielka wszelkich past i spaghetti, dzisiaj proponuję, bardzo letni sposób na makaron.
Pasta z bakłażanem, cukinią, pomidorami i serem feta, jest jednym z moich ulubionych wakacyjnych makaronowych wariacji.
To naprawdę zaskakująco pyszne połączenie smaków,a do tego tyle pięknych kolorów na jednym talerzu!
Bakłażan, cukinia, pomidory i feta - sposób na idealnie skomponowany makaron:)
Świerze warzywa, trochę aromatyczny ziół.
Mnie więcej do szczęścia nic nie potrzeba:)
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 4-5 dużych, dojrzałych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 200g wędzonego boczku
- 70g sera feta
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- 400g dowolnego makaronu
Bakłażana nasolić, odstawić na 30 minut by puścił sok.
Po tym czasie bakłażana umyć, odcedzić.
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i na pół plastry.
Cebulę posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Boczek podsmażyć wraz z cebulą.
Dodać roztarty czosnek.
Pomidory sparzyć, obrać,pokroić na półplasterki.
Do podsmażonego boczku dodać bakłażana i cukinię.
Wszystko chwilę podsmażać.
Dodać pomidory.
Dusić ok. 20 minut, do momentu kiedy bakłażan i pomidory zaczną się rozpadać.
Pod koniec duszenia posolić, dopieprzyć do smaku.
Wszystko oprószyć dużą ilością posiekanej świeżej bazylii.
Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron wymieszać z podsmażonym bakłażanem i cukinią.
Danie podawać na ciepło.
Przed podaniem posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą.
Zjadłabym! Pycha :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuńbardzo fajne, letnie połączenie. smaczne!
OdpowiedzUsuńi to bardzo smaczne:)
Usuńmakaron pyszny! z dodatkiem warzyw jest kolorowo , zdrowo i ładnie:)
OdpowiedzUsuńw lecie obowiązkowo:D
UsuńDoskonałe danie!
OdpowiedzUsuńdzięki:D
UsuńNa lato idealne:-) I do tego mój kochany bakłażan...:-)
OdpowiedzUsuńmój też:D
UsuńSmacznie a nawet wykwintnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję, ale bez przesady:)
UsuńPyszności, inspirujesz!
OdpowiedzUsuń;)
Usuńnie pogardzilabym takim obiadem:)
OdpowiedzUsuńps. gotowanie za głosowanie juz trwa:)
dzięki za zaproszenie
UsuńWidzę,że i u ciebie sezon na cukinię trwa;)
OdpowiedzUsuńtrzeba korzystać póki można:)
Usuńmniam pyszności:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńo jakbym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńto do kuchni marsz;)
UsuńUwielbiam połączenie bakłażana i cukinii! A jak do tego dodamy makaron... palce lizać!
OdpowiedzUsuńbo nie ma to jak dobry makaron!:D
Usuńbardzo fajny przepis na warzywno-makarone danie. Feta pewnie fajnie dopełnia smaku ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam fetę:)
Usuńa więc do roboty;)
OdpowiedzUsuń