niedziela, 28 lipca 2013

Tort Pavlova z kremem ajerkoniakowym i owocami lata



Ostatnio Em miał imieniny i chociaż do imienin nie przykłada żadnej wagi, nie obchodzi ich, to jednak chciałam nieco zaakcentować ten dzień, robiąc mu małą, słodką niespodziankę;)

Od razu wiedziałam, że musi nią być tort Pavlova
Słodka, chrupiąca beza, w połączeniu z delikatnym kremem z dodatkiem % i duża ilość, świeżych, sezonowych owoców, jest wszystkim tym, co Em ze słodkości kocha najbardziej:)

Miałam nosa, tort bezowy był strzałem w dziesiątkę!:)

Bez wątpienia Pavlova, to ostatnio nasz ulubiony tort.
Tym, co go znają nie muszę wspominać jak bardzo jest on genialny;)
Chrupiąca z zewnątrz, rozpływająca się w ustach od wewnątrz beza, leciusieńka i delikatna jak chmurka, przełożona aksamitnym kremem ajerkoniakowym, zwieńczona cudownymi, letnimi owocami: malinami i jagodami.

Tort Pavlova, to dla mnie numer jeden wśród, letnich tortów.
Nie zamula, nie zapycha, dlatego można rozkoszować się nim bez końca;)

Gdyby tylko nie te kalorie...

Składniki:
  • 7 białek
  • 300g cukru pudru
  • 2.5 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
krem
  • 250ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100ml adwokatu
  • sezonowe owoce (u mnie jagody i maliny)
Białka ubić na sztywno.
Partiami dodawać cukier, mąkę i ocet,  cały czas ubijając.
Pianę ubijać aż masa stanie się błyszcząca.
Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy wylać połowę masy.
Pierwszy bezowy blat tortu (można piec naraz 2 blaty, ja tak piekę) włożyć do piekarnika nagrzanego do 150C, piec ok. godziny.
W połowie czasu zmniejszyć temperaturę do 120C.
Beza ma wyjść sucha, nie wilgotna.
Upieczoną i wysuszoną bezę przestudzić.
Zrobić masę.
Śmietanę wraz z łyżką cukru pudru ubić na sztywno.
Dodać serek mascarpone i adwokat.
Zmiksować, na najmniejszych obrotach jedynie do połączenia składników.
Na pierwszą bezę wyłożyć 2/3 masy adwokatowej.
Na masie ułożyć sezonowe owoce.
Przykryć drugą bezą.
Wierzch udekorować pozostałą częścią masy i owocami.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.









Kwaśnie, no właśnie Z dziećmi i dla dzieci

31 komentarzy:

  1. wow, prezentuje się cudownie! i tyle tych owoców... a ten krem.. ja osobiście wolałabym waniliowy, ale ajerkoniakowy też smacznie :]
    nie lubię kremów aromatyzowanych alkoholem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a my wręcz uwielbiamy lekko alkoholowe masy:)zawsze to jakaś odmiana

      Usuń
  2. wygląda bardzo apetycznie, beza kruchutka, krem rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jestem fanką bezy, ale na tą bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za bezami również nie przepadam, ale za tymi kupnymi, bo domowa, to już inna bajka:D:D:D:D

      Usuń
  4. Pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie wygląda, no i na pewno mega pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejna Twoja fantastyczna propozycja:))
    pysznie!!!!pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna... Krucha, ciągnąca beza i delikatny krem, a do tego letnie owoce... Pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznościowy torcik!:)
    Dziękuję za Twój udział w jagodowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ten tort!!!!!!!!!! A z takimi dodatkami smakuje OBŁĘDNIE!

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniałe ciasto... pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pavlove. Twoja wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto cudne, przepięknie się prezentuje. Domyślam się, że smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  13. fenomenalny!!! od samego patrzenia dostaję ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam bezowe ciasta, a ten torcik z dodatkiem adwokata jest mistrzowski!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...