Jedna z najlepszych wytrawnych tart jaka zagościła na naszym stole.
Kruche ciasto, delikatne szparagi, aromatyczny łosoś i pyszny ziołowy farsz.
Istna rewelacja!
Wyśmienita tarta:)
Składniki:
ciasto (z podanych składników wychodzą 2 spody na tartę)
- 250g mąki
- 1 jajko
- 150g masła
- łyżeczka soli
- 500g szparagów
- 150g wędzonego łososia
- 1 serek ziołowy (u mnie Almette ziołowy)
- 150g śmietany 18%
- 3 jajka
- 100g sera żółtego
- 30-50g parmezanu
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Uformować kulę, które przekroić na pół.
Jedną połową wylepić dno formy na tartę, drugą zamrozić, albo przechować do tygodnia w lodówce.
Ciasto po nakłuwać widelcem.
Podpiec w 200C ok 20 minut.
Zrobić nadzienie.
Szparagi obrać.
Podgotować ok. 7-10 minut w wąskim garnku, na stojąco (główki mają być ponad wodą).
Do wody, w której gotują się szparagi, dodać łyżeczkę soli, szczyptę cukru i odrobinę mleka.
Podgotowane szparagi, zahartować parę sekund w zimnej wodzie.
Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać śmietanę, tarty ser żółty i parmezan.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Natkę pietruszki posiekać dodać do masy jajeczno-śmietanowej.
Spód podpieczonej tarty posmarować ziołowym serkiem Almette.
Wędzonego łososia pokroić, ułożyć na rozsmarowanym serze.
Tartę zalać masą jajeczną.
Na wierzchu układać podgotowane szparagi.
Tartę piec w 180C Ok. 30 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Ja raczej nie jadam ryb, więc podziękuję, ale wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńmożna i bez ryby;)
UsuńProsto na królewski stół mogłoby wjechać:)
Usuńojoj jak mi miło:D haaa
UsuńRewelacja, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńsmakowała jeszcze lepiej:D
Usuńwygląda bardzo smakowicie, choć rybę pewnie na kurczaka bym zamieniła:) a moje szparagi zamroziłam, bo nie mam czasu żeby się za nie wziąć:(
OdpowiedzUsuńw kwestii dodatków można kombinować:)
UsuńPrzepięknie wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńdzięki;)
Usuńwygląda przepysznie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńoj tak, mniam mniam;)
Usuńmmmmm pycha! świetnie wygląda:))
OdpowiedzUsuńjeszcze lepiej smakuje:D
Usuńświetne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńzgadza sie;)
UsuńNominowałam Cię do Liebster Blod Award http://bymagda.blog.pl/liebster-blod-award/
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie:) bardzo mi miło:)
UsuńO takiej tarcie właśnie marzę:)
OdpowiedzUsuńpolecam, tarta marzenie:D
UsuńWspaniała inspiracja, coś odmiennego :)
OdpowiedzUsuńinne, ale pyszne!
UsuńBardzo jestem ciekawa jej smaku...:-) Bo pachnie na odległość:-)
OdpowiedzUsuńmuszę tylko potwierdzić swoje wcześniejsze słowa, ta tarta jest obłędna:D
UsuńTo musiało mieć smak! fajna pasiasta tarta wyszła ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie, nie dość, że smaczna, to ładna:D
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńwidzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/