czwartek, 6 czerwca 2013

Quiche (tarta) ze szparagami i wędzonym łososiem



Jedna z najlepszych wytrawnych tart jaka zagościła na naszym stole.
Kruche ciasto, delikatne szparagi, aromatyczny łosoś i pyszny ziołowy farsz.
Istna rewelacja!
Wyśmienita tarta:)

Składniki:

ciasto (z podanych składników wychodzą 2 spody na tartę)
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • łyżeczka soli
nadzienie
  • 500g szparagów
  • 150g wędzonego łososia
  • 1 serek ziołowy (u mnie Almette ziołowy)
  • 150g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 100g sera żółtego
  • 30-50g parmezanu
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
Składniki na ciasto zagnieść.
Uformować kulę, które przekroić na pół.
Jedną połową wylepić dno formy na tartę, drugą zamrozić, albo przechować do tygodnia w lodówce.
Ciasto po nakłuwać widelcem.
Podpiec w 200C ok 20 minut.
Zrobić nadzienie.
Szparagi obrać.
Podgotować ok. 7-10 minut w wąskim garnku, na stojąco (główki mają być ponad wodą).
Do wody, w której gotują się szparagi, dodać łyżeczkę soli, szczyptę cukru i odrobinę mleka.
Podgotowane szparagi, zahartować parę sekund w zimnej wodzie.
Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać śmietanę, tarty ser żółty i parmezan.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Natkę pietruszki posiekać dodać do masy jajeczno-śmietanowej.
Spód podpieczonej tarty posmarować ziołowym serkiem Almette.
Wędzonego łososia pokroić, ułożyć na rozsmarowanym serze.
Tartę zalać masą jajeczną.
Na wierzchu układać podgotowane szparagi.
Tartę piec w 180C Ok. 30 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.









27 komentarzy:

  1. Ja raczej nie jadam ryb, więc podziękuję, ale wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smakowicie, choć rybę pewnie na kurczaka bym zamieniła:) a moje szparagi zamroziłam, bo nie mam czasu żeby się za nie wziąć:(

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm pycha! świetnie wygląda:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Cię do Liebster Blod Award http://bymagda.blog.pl/liebster-blod-award/

    OdpowiedzUsuń
  7. O takiej tarcie właśnie marzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo jestem ciekawa jej smaku...:-) Bo pachnie na odległość:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę tylko potwierdzić swoje wcześniejsze słowa, ta tarta jest obłędna:D

      Usuń
  9. To musiało mieć smak! fajna pasiasta tarta wyszła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, nie dość, że smaczna, to ładna:D

      Usuń
  10. Witam,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń