sobota, 8 czerwca 2013

Risotto z młodym szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami



Jesteśmy ogromnymi fanami tej popularnej, pochodzącej z Włoch potrawy.
Risotto można podawać w przeróżnych kombinacjach, co sprawia, że za każdym razem zaskakuje nas nowym smakiem.

Dzisiejsza wersja risotta, jest efektem mojego eksperymentowania ze składnikami. Wykorzystałam akurat, to co posiadałam w lodówce;)  Musze jednak przyznać, że efekt końcowy powalił nas na kolana. 

Świetna kremowa, aksamitna kombinacja!

Risotto smakowało wybitnie:)

W jednej potrawie pojawiło się wszystko, to co ubóstwiamy: młody, świeży szpinak, delikatne mięso kurczaka, duża ilość aromatycznych suszonych pomidorów, a wszystko dopełnił, kleisty, aksamitny, rozpływający się w ustach ryż.

Poezja..

Składniki:
  • 2 woreczki ryżu
  • 250g młodego, świeżego szpinaku
  • 1-1.5l rosołu wołowego
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 150g mozzarelli
  • 50g parmezanu
  • sól, pieprz, suszony czosnek do smaku
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę lub w paski, doprawić, solą pieprzem i czosnkiem. 
Pomidory wyciągnąć z zalewy, pokroić w paski.
Kurczaka podsmażyć wraz z pomidorami na patelni.
Mięso wraz z pomidorami przełożyć do innego naczynia.
Na patelni, na połowie masła,  podsmażyć nieugotowany ryż (2 minuty).
Po podsmażeniu ryżu, dodać do niego szklankę rosołu.
Dusić ryż, regularnie podlewając go rosołem, gdy zostanie wchłonięty.
Gdy ryż będzie pół miękki, dodać do niego młode listki szpinaku i parmezan.
Całość chwilę poddusić.
Dodać kurczaka i pomidory.
Dusić do miękkości ryżu.
Cały czas pamiętać o podlewaniu risotta rosołem.
Pod koniec duszenia dodać mozzarellę i drugą połowę masła.
Pryprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Podawać na gorąco.










16 komentarzy:

  1. świetne danie! ja też lubię kuchnię włoską i chętnie zjadłabym miseczkę risotto;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham! robiłam tylko raz z prawdziwkami, udało mi się zdobyć 4 ogromne sztuki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooooo ile bym dała za taką piękną sztukę prawdziwka:D

      Usuń
  3. Risotto to jest to:-) Ze szpinakiem musiało być pyszne - innej opcji nie ma;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ta smutna buźka to tylko z żalu, że nie mogę spróbować;-)

      Usuń
    2. możesz, możesz:) wypróbuj w swojej kuchni;)

      Usuń
  4. szpinak, suszone pomidory, kurczak - połączenie idealne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie kremowe! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj ile bym dała,żebym umiała gospodarować swoim wolnym czasem, a tu tylko pośpiech.. i pośpiech.:)
    Najlepszy domowy obiad;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat takie risotto nie wymaga dużej ilości wolnego czasu:) śmiało możesz poeksperymentować:)

      Usuń
  7. Ooo, jak z kurczakiem i suszonymi pomidorkami to już podbiło moje serducho ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje serducho też podbiło i to po pierwszym kęsie;)

      Usuń
  8. to nie jest risotto tylko ryz z dodatkami

    OdpowiedzUsuń
  9. chcialabym ugotować tylko czy potrzebny jest do tego jakis specjalny ryż, czy zwykly wystarczy i jaka ilość masła?

    OdpowiedzUsuń