Idę za ciosem i korzystam z rabarbaru póki mogę.
Potem będę marzyć i tęsknić za nim całą zimę;)
Dzisiaj proponuję Wam bardzo delikatne, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach, serowe muffiny z dodatkiem kwaskowego rabarbaru.
Te słodkie maleństwa jedzą się same;)
Bardzo, ale to bardzo smaczne połączenie!
Składniki (ok. 20 małych babeczek):
- 250g sera ricotta
- 150g mąki
- 200g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 300g rabarbaru + 1 łyżka cukru
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Dodać ricottę i mąkę.
Wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Białka ubić z solą na pianę.
Delikatnie wymieszać z ciastem.
Rabarbar obrać, drobno pokroić, wymieszać z 1 łyżką cukru.
Rabarbar wymieszać z ciastem.
Za pomocą łyżki nakładać ciasto do przygotowanych foremek silikonowych, lub do papilotek i formy na muffiny.
Piec w 190C ok. 20 minut.
Wystudzone muffiny posypać cukrem pudrem.
Ale słodziaki ;) W sam raz do schrupania !
OdpowiedzUsuńdokałdnie:)
Usuńpyszne małe kąski;)) poproszę do kawki!
OdpowiedzUsuńwysyłam;)
Usuńświetnie wyglądają; muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńpolecam, pychota!
UsuńI u Ciebie rabarbar :-) Wspaniałości:-)
OdpowiedzUsuńjak szaleć, to szaleć;)
UsuńBardzo smakowite maleństwa!
OdpowiedzUsuńa dziękuję pięknie:)
Usuńhaaa Karmel porwała ostatniego;)
OdpowiedzUsuńJa też zaopatrzyłam się w pokaźną ilość rabarbaru :) Twoje muffiny do mnie mówią!
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze, z sezonu trzeba korzystać. Ja sie zastanawiam ile słoików zrobić, żeby po sezonie nie tęsknić za bardzo i móc robić takie pyszności.
OdpowiedzUsuńMmm, apetytu mi marobiłaś! Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
świetne małe cudeńka:D ach ten rabarbar:D
OdpowiedzUsuńa jakie ładne papilotki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar!
Ale kuszące te babeczki! :)
OdpowiedzUsuń