niedziela, 26 maja 2013

Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem



Idę za ciosem i korzystam z rabarbaru póki mogę.
Potem będę marzyć i tęsknić za nim całą zimę;)

Dzisiaj proponuję Wam bardzo delikatne, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach, serowe muffiny z dodatkiem kwaskowego rabarbaru. 

Te słodkie maleństwa jedzą się same;)
Bardzo, ale to bardzo smaczne połączenie!

Składniki (ok. 20 małych babeczek):
  • 250g sera ricotta
  • 150g mąki
  • 200g cukru
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • 300g rabarbaru + 1 łyżka cukru
dodatkowo
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać ricottę i mąkę.
Wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Białka ubić z solą na pianę.
Delikatnie wymieszać z ciastem.
Rabarbar obrać, drobno pokroić, wymieszać z 1 łyżką cukru.
Rabarbar wymieszać z ciastem.
Za pomocą łyżki nakładać ciasto do przygotowanych foremek silikonowych, lub do papilotek i formy na muffiny.
Piec w 190C ok. 20 minut.
Wystudzone muffiny posypać cukrem pudrem.









17 komentarzy:

  1. Ale słodziaki ;) W sam raz do schrupania !

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne małe kąski;)) poproszę do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają; muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. I u Ciebie rabarbar :-) Wspaniałości:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite maleństwa!

    OdpowiedzUsuń
  6. haaa Karmel porwała ostatniego;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też zaopatrzyłam się w pokaźną ilość rabarbaru :) Twoje muffiny do mnie mówią!

    OdpowiedzUsuń
  8. I bardzo dobrze, z sezonu trzeba korzystać. Ja sie zastanawiam ile słoików zrobić, żeby po sezonie nie tęsknić za bardzo i móc robić takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, apetytu mi marobiłaś! Pięknie wyglądają :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne małe cudeńka:D ach ten rabarbar:D

    OdpowiedzUsuń
  11. a jakie ładne papilotki:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale kuszące te babeczki! :)

    OdpowiedzUsuń