Sezon na rabarbar trwa, więc nie mogło go zabraknąć i u mnie:)
Darzę go wielką miłością, odkąd tylko pamiętam.
Rabarbar zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem, z letnimi dniami spędzonymi w ogrodzie, ze smaczną, pachnącą drożdżówką, zjedzoną na drugie śniadanie, najlepiej jeszcze popitą zimnym orzeźwiającym kompotem z rabarbaru...
achhh rozmarzyłam się.
Dzisiaj, co prawda nie proponuję Wam drożdżówek, ale zapraszam na fenomenalne, kwaskowo-słodkie, iście letnie, rabarbarowe ciacho, pod bezową, kokosową chmurką.
Składniki:
ciasto
- 2,5 szklanki maki
- 4 żółtka
- 200g masła
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- 500g rabarbaru + 2 łyżki cukru do jego posłodzenia
- 4 białka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 70g wiórków kokosowych
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26cm).
Ciasto równo rozłożyć na dnie blaszki.
Nakłuć widelcem.
Podpiec 15minut w piekarniku nagrzanym do 170C.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki, posłodzić i wymieszać.
Rabarbar rozłożyć na podpieczony spód ciasta.
Zrobić bezę.
Białka wraz z cukrem, ubić na sztywno, dodać mąkę.
Miksować do połączenia się składników.
Dodać wiórki kokosowe.
Delikatnie wymieszać łyżką.
Pianę rozłożyć równomiernie na rabarbarze.
Ciasto piec 30-40 minut w 170C.
prezentuje sie wybornie.
OdpowiedzUsuńwszyscy szaleją na punkcie rabarbaru!
hehehe to ja też wpisuję się do tego klubu:)
UsuńZ ta kokosową bezą brzmi i wygląda bardzo oryginalnie, aż mnie kusi, żeby spróbować :)
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej:D
UsuńUwielbiam wypieki z rabarbarem i w ogóle kocham rabarbar! :)
OdpowiedzUsuńPyszne to ciacho zrobiłaś:)
oj ja tez kocham te smaki!:)
UsuńZnakomite, rabarbarowe to moje ulubione!
OdpowiedzUsuńwiesz, co dobre;)
Usuńmmmm...pyszności! fantastyczne ciacho:)))
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:D
UsuńTak rabarbar na czasie. Właśnie czytałam na blogu Karmelitki o kompocie z rabarbaru, a u Ciebie poczęstuję się kawałkiem pachnącego ciasta rabarbarowego:-)Pycha:-)!
OdpowiedzUsuńto ja wpadnę do Karmelitki po ten kompocik;) będę miała najlepszy duecik;)
Usuńw takim razie szybciutko nadrób zaległości:)
OdpowiedzUsuńRabarbar i kokos? Co za połączenie!
OdpowiedzUsuńpołączenie idealne;)
Usuńwszyscy pieką z rabarbarem :D muszę spróbować i ja :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie:D
UsuńWow! Pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńa jeszcze 100 razy lepiej smakuje:D
Usuńpycha! i piszę to z pełnym przekonaniem, bo u mnie niedługo podobne ciacho :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że to ciasto posmakuje nie tylko amatorom rabarbaru:)
UsuńMniam, rabarbar i beza... I nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba ;)
OdpowiedzUsuńhaaaaaa znasz się na rzeczy:)
UsuńU mnie w ogródku rabarbar dopiero rośnie :0)
OdpowiedzUsuńa nie ma gdzieś tam obok ciebie jakiegoś targu?;)
Usuńszkoda tracić sezon;)
o proszę jakie pyszne ciacho!:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!
bardzo mi miło:)
UsuńZaiste Antenko idealnie się zgrałyśmy. To co? wymieniamy się chociaż kawałkiem? :-)
OdpowiedzUsuńno to, na raz, dwa, trzy :P:P:P
UsuńO! Takie ciasto piecze moja Mama. Uwielbiam pianę u góry i kwaskowatego rabarbara :). Pycha!
OdpowiedzUsuńzgadzam się z tobą, pychota:)
Usuńmniam!:) trzeba korzystac póki sezon trwa:)
OdpowiedzUsuńco prawda, to prawda:D
UsuńJak ja uwielbiam bezę! Takie rabarbarowe ciasto z bezą musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńgrzechu warte;)
UsuńDo piany to chyba dodac cukier nie mąkę??
OdpowiedzUsuńmąkę również należy dodać, proszę dokładniej przeczytać przepis:)
Usuń