wtorek, 28 maja 2013

Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim



Tak samo jak w przypadku rabarbaru, zaczął się również okres na szparagi, z którego trzeba korzystać póki mamy taką możliwość.
Z racji, że za szparagami przepadamy, przygotowuję je teraz na wszystkie możliwe sposoby.

Propozycja na dzisiaj, to jeden z moich ulubionych, ale i klasycznych wariantów- szparagi z jakiem w koszulce w sosie holenderskim.
Sos holenderski ma wielorakie zastosowanie. Idealnie sprawdzi się nie tylko do szparagów, ale również jako dodatek do ryb, mięs, tostów i kanapek, lub jako sos do letniej sałatki.

Kto zna to połączenie, szparagów z jajkiem w koszulce w sosem holenderskim ,temu nie muszę wspominać, iż jest to wybitna kombinacja smaków.
Łagodność szparagów, w połączeniu z delikatnym jakiem w koszulce, z przyjemnie płynnym żółtkiem, podkreślone kremowym, orzeźwiającym sosem, o cytrynowej nucie.
Pełna harmonia na talerzu!

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mleka
  • szczypta cukru
  • jajka (ilość wedle uznania) + 1 łyżka octu
sos holenderski
  • 100g masła
  • 4 żółtka
  • sok z 0.5 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, jeżeli jest taka potrzeba obrać (zielone, młode szparagi często nie wymagają obierania).
W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, cukru i mleka.
Szparagi włożyć do garnka na stojąco, nie zanurzając do wody główek (główki mają zostać nad powierzchnią wody)
Ugotować do miękkości ok. 10-15 minut.
Odcedzić.
 Zrobić sos holenderski.
Żółtka ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą, gęstą masę.
Masło rozpuścić.
Od razu po rozpuszczeniu, gorące wlewać partiami do masy jajecznej, cały czas miksując.
Miksować do czasu aż masa zgęstnieje (ma mieć konsystencje śmietany).
Ugotować jajka w koszulkach.
Do garnka z wodą (ok. 1.5l) dodać łyżkę octu.
Wodę zagotować.
Jajko wbić na płytki talerzyk.
W zagotowanej wodzie, przy pomocy łyżki zrobić wir.
W środek powstałego wiru, delikatnie, z niewielkim wysokości wbić jajko.
Gotować ok. 1.5 minuty (jeżeli chcemy mieć jajko z płynnym środkiem).
Gotowe jajko wyjąć z wody cedzakiem.
Ułożyć na ugotowanych szparagach.
Ugotowane szparagi i jajko w koszulce polać przygotowanym sosem holenderskim.








 

36 komentarzy:

  1. Myślę, że mogłyby mi zasmakować ;) Wyglądają bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że z całą pewnością posmakuje:D

      Usuń
  2. świetnie się prezentuje to danie, jak z restauracji!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. cóż za wytworne śniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! mogłabym takie śniadanie/obiad/kolację jadać każdego dnia w roku:D

      Usuń
  5. Obłędnie wyglądające danie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo cieszy mnie sezon szparagowy bo bardzo je lubię! Z sosikiem, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że jest nas tutaj więcej, takich wielbicieli szparagów:)

      Usuń
  7. Antenko, wielki szacun za sos holenderski :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. sos holenderki idealnie pasuje do szparagów:)

      Usuń
  9. bardzo fajny pomysł na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I've read your blog post and it was amazing. I'll visit your blog again to read more article :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nominowałam Cię do Liebster Blog:)Mam nadzieję,że weźmiesz udział w zabawie:) Po więcej szczegółów zapraszam tutaj http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2013/05/tarta-z-rabarbarem-100-tny-wpis.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale narobiłaś mi smaku !:P

    OdpowiedzUsuń
  13. Wstyd się przyznać, że nigdy nie jadłam szparagów...ale zdecydowanie muszę spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie musisz skosztować:)pychota nie do opowiedzenia!

      Usuń
  14. Chodzą za mną te szparagi, oj chodzą :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale pyszności:) pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń