Tak samo jak w przypadku rabarbaru, zaczął się również okres na szparagi, z którego trzeba korzystać póki mamy taką możliwość.
Z racji, że za szparagami przepadamy, przygotowuję je teraz na wszystkie możliwe sposoby.
Propozycja na dzisiaj, to jeden z moich ulubionych, ale i klasycznych wariantów- szparagi z jakiem w koszulce w sosie holenderskim.
Sos holenderski ma wielorakie zastosowanie. Idealnie sprawdzi się nie tylko do szparagów, ale również jako dodatek do ryb, mięs, tostów i kanapek, lub jako sos do letniej sałatki.
Kto zna to połączenie, szparagów z jajkiem w koszulce w sosem holenderskim ,temu nie muszę wspominać, iż jest to wybitna kombinacja smaków.
Łagodność szparagów, w połączeniu z delikatnym jakiem w koszulce, z przyjemnie płynnym żółtkiem, podkreślone kremowym, orzeźwiającym sosem, o cytrynowej nucie.
Pełna harmonia na talerzu!
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów (500g)
- łyżeczka soli
- łyżeczka mleka
- szczypta cukru
- jajka (ilość wedle uznania) + 1 łyżka octu
- 100g masła
- 4 żółtka
- sok z 0.5 cytryny
- sól, pieprz do smaku
W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, cukru i mleka.
Szparagi włożyć do garnka na stojąco, nie zanurzając do wody główek (główki mają zostać nad powierzchnią wody)
Ugotować do miękkości ok. 10-15 minut.
Odcedzić.
Zrobić sos holenderski.
Żółtka ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą, gęstą masę.
Masło rozpuścić.
Od razu po rozpuszczeniu, gorące wlewać partiami do masy jajecznej, cały czas miksując.
Miksować do czasu aż masa zgęstnieje (ma mieć konsystencje śmietany).
Ugotować jajka w koszulkach.
Do garnka z wodą (ok. 1.5l) dodać łyżkę octu.
Wodę zagotować.
Jajko wbić na płytki talerzyk.
W zagotowanej wodzie, przy pomocy łyżki zrobić wir.
W środek powstałego wiru, delikatnie, z niewielkim wysokości wbić jajko.
Gotować ok. 1.5 minuty (jeżeli chcemy mieć jajko z płynnym środkiem).
Gotowe jajko wyjąć z wody cedzakiem.
Ułożyć na ugotowanych szparagach.
Ugotowane szparagi i jajko w koszulce polać przygotowanym sosem holenderskim.
Myślę, że mogłyby mi zasmakować ;) Wyglądają bardzo apetycznie !
OdpowiedzUsuńmyślę, że z całą pewnością posmakuje:D
Usuńświetnie się prezentuje to danie, jak z restauracji!:)
OdpowiedzUsuńojoj jaki cudny komplement:D:D:D
UsuńNiezwykle smaczny klasyk :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, niebo w gębie;)
UsuńFantastyczne połączenie!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńcóż za wytworne śniadanie!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję! mogłabym takie śniadanie/obiad/kolację jadać każdego dnia w roku:D
UsuńObłędnie wyglądające danie!
OdpowiedzUsuńmiło mi to słyszeć/ czytać;)
UsuńBardzo cieszy mnie sezon szparagowy bo bardzo je lubię! Z sosikiem, pysznie:)
OdpowiedzUsuńwidzę, że jest nas tutaj więcej, takich wielbicieli szparagów:)
UsuńAntenko, wielki szacun za sos holenderski :-)
OdpowiedzUsuńoj tam! to nic szczególnego:)
Usuńwykwintnie :) pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńsmakuje równie dobrze;)
UsuńSuper pomysł z tym sosem.
OdpowiedzUsuńsos holenderki idealnie pasuje do szparagów:)
Usuńbardzo fajny pomysł na szparagi :)
OdpowiedzUsuńa przy tym smaczny;)
UsuńI've read your blog post and it was amazing. I'll visit your blog again to read more article :)
OdpowiedzUsuńthx for nice comment:)
UsuńNominowałam Cię do Liebster Blog:)Mam nadzieję,że weźmiesz udział w zabawie:) Po więcej szczegółów zapraszam tutaj http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2013/05/tarta-z-rabarbarem-100-tny-wpis.html
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie, bardzo mi miło!:D
UsuńAle narobiłaś mi smaku !:P
OdpowiedzUsuńhehe
Usuńa od czego tutaj jestem?:D
Wstyd się przyznać, że nigdy nie jadłam szparagów...ale zdecydowanie muszę spróbować:))
OdpowiedzUsuńzdecydowanie musisz skosztować:)pychota nie do opowiedzenia!
UsuńJestem oczarowana ich smakiem:))
OdpowiedzUsuńwierzę, ja również:D
UsuńChodzą za mną te szparagi, oj chodzą :-)
OdpowiedzUsuńto może w końcu cię złapią?;)
UsuńPycha!:)
OdpowiedzUsuńale pyszności:) pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń