poniedziałek, 20 maja 2013

Pstrąg pieczony z cytryną w ziołach

 

 Moim zdaniem im prościej przygotowana ryba, tym w efekcie końcowym lepiej smakuje.
W prostocie siła!

Świeża ryba, cytryna, masło,trochę ziół i odpływam;)

Idealny, delikatny, soczysty,lekkostrawny, rozpływający się w ustach, dzięki cytrynie orzeźwiający w smaku, pieczony pstrąg.
Wspaniały pomysł na lekkie, letnie danie.

Składniki (na 2 osoby):
  • 2 świeże pstrągi (ilość zależna od ilości jedzących)
  • 1 cytryna
  • 0.5 pęczka świeżej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
Umyte i osuszone pstrągi natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą.
Cytrynę pokroić w plastry.
Włożyć po 2-3 plasterki do ryby.
Natkę pietruszki posiekać, włożyć tak jak cytrynę do brzucha ryby.
Każdej rybie włożyć do brzucha również po łyżce masła.
Pozostałymi plastrami cytryny obłożyć rybę z zewnątrz.
Ryby zawinąć w folię aluminiową.
Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Rybę piec w 200C ok. 20 minut.
Podawać np. z ryżem.









Piechotą do lata...

25 komentarzy:

  1. święta prawda! prosto i super smacznie:) jestem ZA!

    OdpowiedzUsuń
  2. również cenię najprostsze rozwiązania w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak lubię najbardziej :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ rybcia! marzę o takim od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka właśnie najlepsza:-) Pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe danie
    Zapraszamy z nim do trwającego jeszcze dziś konkursu kwaśne smaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pieczone pstrągi, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię pieczone pstrągi :) Chociaż trzeba przyznać, że wyglądają nieco przerażająco po upieczeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo tak, taka rybka jest najlepsza! Jadłam, ale baardzo dawno, dzięki za przypomnienie!
    Widzę, że i Ciebie atakują anonimowe komentarze ze spamem :/

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak dobry pstrąg! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgadzam się w stu procentach!
    Świeża ryba nie potrzebuje wielu dodatków, żeby smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię pstrąga, najlepiej właśnie tak upieczony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szybko, banalnie prosto i smakowitą rybcię mamy na talerzu;)

      Usuń
  13. Ładnie wygląda, ale sama nie mam odwagi się zabrać za taką rybkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma się czego bać, to naprawdę robota dla amatora;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...