Moim zdaniem im prościej przygotowana ryba, tym w efekcie końcowym lepiej smakuje.
W prostocie siła!
Świeża ryba, cytryna, masło,trochę ziół i odpływam;)
Idealny, delikatny, soczysty,lekkostrawny, rozpływający się w ustach, dzięki cytrynie orzeźwiający w smaku, pieczony pstrąg.
Wspaniały pomysł na lekkie, letnie danie.
Składniki (na 2 osoby):
- 2 świeże pstrągi (ilość zależna od ilości jedzących)
- 1 cytryna
- 0.5 pęczka świeżej pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
Cytrynę pokroić w plastry.
Włożyć po 2-3 plasterki do ryby.
Natkę pietruszki posiekać, włożyć tak jak cytrynę do brzucha ryby.
Każdej rybie włożyć do brzucha również po łyżce masła.
Pozostałymi plastrami cytryny obłożyć rybę z zewnątrz.
Ryby zawinąć w folię aluminiową.
Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Rybę piec w 200C ok. 20 minut.
Podawać np. z ryżem.
święta prawda! prosto i super smacznie:) jestem ZA!
OdpowiedzUsuńrównież cenię najprostsze rozwiązania w kuchni:)
OdpowiedzUsuńczasem prostota smakuje najlepiej:)
UsuńTak lubię najbardziej :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo dobry wybór:D
Usuńależ rybcia! marzę o takim od dawna :)
OdpowiedzUsuńnic prostszego:) do roboty;)
UsuńTaka właśnie najlepsza:-) Pycha:-)
OdpowiedzUsuńmy też lubimy:D nawet bardzo!;)
UsuńWspaniałe danie
OdpowiedzUsuńZapraszamy z nim do trwającego jeszcze dziś konkursu kwaśne smaki
dziękuję ślicznie!
UsuńUwielbiam pieczone pstrągi, pychota :)
OdpowiedzUsuńpychota, a jak!:)
UsuńBardzo lubię pieczone pstrągi :) Chociaż trzeba przyznać, że wyglądają nieco przerażająco po upieczeniu ;)
OdpowiedzUsuńz tym się z tobą zgodzę hahaha:)
UsuńOooo tak, taka rybka jest najlepsza! Jadłam, ale baardzo dawno, dzięki za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńWidzę, że i Ciebie atakują anonimowe komentarze ze spamem :/
ten spam doprowadza mnie już do szału:(
UsuńNie ma to jak dobry pstrąg! :)
OdpowiedzUsuńświęta prawda:)
UsuńZgadzam się w stu procentach!
OdpowiedzUsuńŚwieża ryba nie potrzebuje wielu dodatków, żeby smakować wybornie:)
minimalizm jest zawsze na czasie:)
UsuńBardzo lubię pstrąga, najlepiej właśnie tak upieczony:)
OdpowiedzUsuńszybko, banalnie prosto i smakowitą rybcię mamy na talerzu;)
UsuńŁadnie wygląda, ale sama nie mam odwagi się zabrać za taką rybkę.
OdpowiedzUsuńnie ma się czego bać, to naprawdę robota dla amatora;)
Usuń