Poniżej kolejny jeszcze wielkanocny wypiek.
Jako sernikożercy, w święta nie mogliśmy obejść się bez sernika, więc był i sernik:)
I nie był to sernik byle jaki, bo jeden z lepszych jakie dotąd jadłam i jakie udało mi się upiec.
Zakochałam się w nim widząc go na Kwestii smaku i nie zawiodłam się po upieczeniu.
Ochy i achy na jego temat słuchałam od każdego, kto go spróbował.
Z czystym sumieniem muszę przyznać, że był fenomenalny!
Puszysty, delikatny, aksamitny, rozpływający się w buzi, dzięki brzoskwiniom, mocno wilgotny, do tego nie przesłodzony, z wierzchu zwieńczony przyjemnie chrupiącą bezą i kruszonką
W smaku, dokładnie taki jaki powinien wyjść dobry sernik - wręcz idealny!
Z całą pewnością, dzięki niemu, mój stary przepis na sernik z brzoskwiniami, przejdzie do lamusa;)
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- 5 żółtek
- 500g białego, tłustego sera ( nie wiaderkowy, nie mielony!)
- 100g masła
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Jedną częścią ciasta wylepić dno formy (y mnie tortownica ok. 26 cm).
Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Ser biały rozkruszyć (nie mielić), dodać miękkie, rozdrobnione masło, budyń, cukier.
Zmiksować do połączenia się składników.
Dodać jajka, zmiksować do połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć na spód ciasta.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki.
Brzoskwinie ułożyć na masie serowej.
Białka ubić na lejącą się pianę.
Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując ( w sumie ok. 7 minut)
Piana ma być sztywna i błyszcząca.
Pianą przykryć brzoskwinie.
Na wierzch pokruszyć lub zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w 180C 45-50 minut.
Jeden z moich ulubionych rodzajów serników:)
OdpowiedzUsuńmój też:D
Usuńja też lubię taki sernik, jest bardzo smaczny, no i ta beza...:)))
OdpowiedzUsuńto prawda, jest idealny;)
UsuńBardzo rzadko piekę serniki. Ten wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńw smaku kusi jeszcze bardziej;) można jeść go bez końca:D
UsuńA ja kocham serniki :)) Bardzo apetycznie wygląda, więc się nie dziwię, że nasłuchałaś się samych komplementów ;)
OdpowiedzUsuńbo faktycznie jest pyszny:)
UsuńMmmmmm, porywam kawałek!!!!!!!
OdpowiedzUsuńżeby jeszcze jakiś kawałeczek został..;)
UsuńA u Ciebie jak zwykle same pyszności. Zostaw dla mnie kawałek. :]
OdpowiedzUsuńhehehe
Usuńdawno już po nim nie ma śladu;)
Jadłam taki w święta, pyyyyyyyszznyyyyy :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że ma on więcej amatorów:)
UsuńPysznie wygląda ten twój serniczek. Ja niestety nie mam talentu do serników :(
OdpowiedzUsuńnaprawdę nic trudnego:) sernik zawsze się uda, nie widzę sposobu jak by go tu zepsuć;)
UsuńWszystko to co kocham w jednym! MMMM!
OdpowiedzUsuńoj tak, połączenie fenomenalne:)
UsuńJeden z najlepszych serniczków. Doskonały. :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z tobą, jeden z najlepszych serników:)
UsuńPyszny! Zamieniłabym tylko brzoskwinię na inne owoce :)
OdpowiedzUsuńja jednak najbardziej lubię z brzoskwiniami:)
UsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńCudowny,puszysty!
OdpowiedzUsuńZ brzoskwiniami uwielbiam.
wiesz co dobre;)
UsuńCzy ja musiałam zaglądać tu o tej porze, pytam się musiałam! Nie!, ale chciałam :) Pięknie się prezentuje, tylko jeść i zapomnieć się w tym jedzeniu.......Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńuśmiałam się:D:D:D
Usuńmoja mama taki robi :) mniam!
OdpowiedzUsuńha ha ha :D
OdpowiedzUsuńWłasnie sobie takie cudo podjadam :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
zazdroszczę, u nas już nawet kawałka nie ma:D
UsuńPiekny i pyszny:) A właśnie mam ogromną ochotę na sernik!
OdpowiedzUsuńu nas ochota na sernik zawsze i wszędzie;)
Usuńprzyznam, że jeszcze nie robiłam takiej wersji, choć gdzieś na imprezie jadłam i bardzo mi smakował...
OdpowiedzUsuńpolecam, jest pyszny!
Usuńmlask, mlask :-)
OdpowiedzUsuńoblizuj się oblizuj;)
UsuńA u Ciebie Antenko ciągle świąteczna rozpusta dla podniebienia, super:)
OdpowiedzUsuńJa tez piekłam na święta sernik ze zwykłego białego sera, który mieliłam i tez był smaczny, ale Twój pyszniejszy bo z owocami.
tez robilam w swieta ale mi sie nie udal
OdpowiedzUsuńtak wiec Twoj pzepis zapisuje :)
mam nadzieję, że z tego przepisu wyjdzie:)
UsuńMożna go w tych skladnikach robic na duzej blasze?
OdpowiedzUsuńmożna zrobić na większej blaszce, tylko trzeba liczyć się z tym, że sernik urośnie niższy:)
Usuńpieczemy w nagrzanym czy wstawiamy do zimnego piekarnika? (mój jest bez termoobiegu)
OdpowiedzUsuńpieczemy w nagrzanym piekarniku, bez termoobiegu, funkcja gra-dół:)
Usuńserdeczne dzięki :)
Usuńpozdrawiam :)
W tym przepisie jest tylko 500g sera? czy mozna uzyc 1 kg?
OdpowiedzUsuńMożna. Trzeba tylko zwiększyć ilość pozostałych skladnikow masy serowej.
Usuńa jaki kontentowanie ser użyłaś? ja zawsze piekę sernik z sera wiadrekowego i chyba jest zbył płynny bo brzoskwienie opadaja na dno ;-( więc jakbys mogła podać dokładnie jaki ser użyłać. Dzięki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDorota
Wpadłam na przepis przypadkiem , tuż przed świętami , przepis zapisany , sernik wyszedł obłędny ! Teraz już co rok będzie gościł na świątecznym stole 🙃 dziękuję 😁
OdpowiedzUsuń