środa, 3 kwietnia 2013

Sernik z brzoskwiniami i bezą





Poniżej kolejny jeszcze wielkanocny wypiek.

Jako sernikożercy, w święta nie mogliśmy obejść się bez sernika, więc był i sernik:)
I nie był to sernik byle jaki, bo jeden z lepszych jakie dotąd jadłam i jakie udało mi się upiec.

Zakochałam się w nim widząc go na Kwestii smaku i nie zawiodłam się po upieczeniu.
Ochy i achy na jego temat słuchałam od każdego, kto go spróbował.
Z czystym sumieniem muszę przyznać, że był fenomenalny!

Puszysty, delikatny, aksamitny, rozpływający się w buzi, dzięki brzoskwiniom, mocno wilgotny, do tego nie przesłodzony, z wierzchu zwieńczony  przyjemnie chrupiącą bezą i kruszonką 
W smaku, dokładnie taki jaki powinien wyjść dobry sernik - wręcz idealny!

Z całą pewnością, dzięki niemu, mój stary przepis na sernik z brzoskwiniami, przejdzie do lamusa;)

Składniki:

ciasto 
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 5 żółtek
masa serowa
  • 500g białego, tłustego sera ( nie wiaderkowy, nie mielony!)
  • 100g masła
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 duża puszka brzoskwiń
beza
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części.
Jedną częścią ciasta wylepić dno formy (y mnie tortownica ok. 26 cm).
Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Ser biały rozkruszyć (nie mielić), dodać miękkie, rozdrobnione masło, budyń, cukier.
Zmiksować do połączenia się składników.
Dodać jajka, zmiksować do połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć na spód ciasta.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki.
Brzoskwinie ułożyć na masie serowej.
Białka ubić na lejącą się pianę.
Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując ( w sumie ok. 7 minut)
Piana ma być sztywna i błyszcząca.
Pianą przykryć brzoskwinie.
Na wierzch pokruszyć lub zetrzeć drugą część ciasta. 
Piec w 180C 45-50 minut. 









48 komentarzy:

  1. Jeden z moich ulubionych rodzajów serników:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubię taki sernik, jest bardzo smaczny, no i ta beza...:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo rzadko piekę serniki. Ten wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w smaku kusi jeszcze bardziej;) można jeść go bez końca:D

      Usuń
  4. A ja kocham serniki :)) Bardzo apetycznie wygląda, więc się nie dziwię, że nasłuchałaś się samych komplementów ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmm, porywam kawałek!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. A u Ciebie jak zwykle same pyszności. Zostaw dla mnie kawałek. :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam taki w święta, pyyyyyyyszznyyyyy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda ten twój serniczek. Ja niestety nie mam talentu do serników :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę nic trudnego:) sernik zawsze się uda, nie widzę sposobu jak by go tu zepsuć;)

      Usuń
  9. Wszystko to co kocham w jednym! MMMM!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeden z najlepszych serniczków. Doskonały. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z tobą, jeden z najlepszych serników:)

      Usuń
  11. Pyszny! Zamieniłabym tylko brzoskwinię na inne owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny,puszysty!
    Z brzoskwiniami uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy ja musiałam zaglądać tu o tej porze, pytam się musiałam! Nie!, ale chciałam :) Pięknie się prezentuje, tylko jeść i zapomnieć się w tym jedzeniu.......Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. moja mama taki robi :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. ha ha ha :D

    Własnie sobie takie cudo podjadam :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazdroszczę, u nas już nawet kawałka nie ma:D

      Usuń
  16. Piekny i pyszny:) A właśnie mam ogromną ochotę na sernik!

    OdpowiedzUsuń
  17. przyznam, że jeszcze nie robiłam takiej wersji, choć gdzieś na imprezie jadłam i bardzo mi smakował...

    OdpowiedzUsuń
  18. A u Ciebie Antenko ciągle świąteczna rozpusta dla podniebienia, super:)
    Ja tez piekłam na święta sernik ze zwykłego białego sera, który mieliłam i tez był smaczny, ale Twój pyszniejszy bo z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  19. tez robilam w swieta ale mi sie nie udal
    tak wiec Twoj pzepis zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Można go w tych skladnikach robic na duzej blasze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić na większej blaszce, tylko trzeba liczyć się z tym, że sernik urośnie niższy:)

      Usuń
  21. pieczemy w nagrzanym czy wstawiamy do zimnego piekarnika? (mój jest bez termoobiegu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczemy w nagrzanym piekarniku, bez termoobiegu, funkcja gra-dół:)

      Usuń
    2. serdeczne dzięki :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  22. W tym przepisie jest tylko 500g sera? czy mozna uzyc 1 kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Trzeba tylko zwiększyć ilość pozostałych skladnikow masy serowej.

      Usuń
  23. a jaki kontentowanie ser użyłaś? ja zawsze piekę sernik z sera wiadrekowego i chyba jest zbył płynny bo brzoskwienie opadaja na dno ;-( więc jakbys mogła podać dokładnie jaki ser użyłać. Dzięki, pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  24. Wpadłam na przepis przypadkiem , tuż przed świętami , przepis zapisany , sernik wyszedł obłędny ! Teraz już co rok będzie gościł na świątecznym stole 🙃 dziękuję 😁

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...