Ta wykwintnie prezentująca się rolada, wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Zawsze gdy pojawia się na stole, robi furorę i znika jako pierwsza, w tempie ekspresowym.
Efektowna, aksamitna w smaku, lekka przystawka.
Sprawdzi się na przyjęciach lub jako samodzielna przekąska.
Idealna na nadchodzący letni czas.
Składniki:
- 250g świeżego szpinaku
- 250g wędzonego łososia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- 2 śmietankowe serki Almette
- sól i pieprz do smaku
Przyprawić go solą i pieprzem do smaku.
Szpinak wystudzić i zmiksować.
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Żółtka dodać do szpinaku.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem.
Blachę (tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową.
Piec w 170C ok. 15 minut.
Placek szpinakowy wystudzić.
Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
Rozsmarować go na wystudzonym placku.
Na serku równomiernie poukładać plastry łososia.
Zwinąć jak roladę.
Roladę mocno owinąć folią do żywności.
Schować do lodówki na kilka godzin.
no nie wygląda prosto, wprost wyszukanie, Coś takiego zaserwować to musi być fajnie.
OdpowiedzUsuńa widzisz;)a wbrew pozorom jest bardzo prosta:)
UsuńWspaniała rolada!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki kawałek na dzisiejsze śniadanie.
I kusi ,żeby zrobić.
zrób, polecam:) 15 minut robienia, 15 minut pieczenia;)
UsuńRewelacja! Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Od dawna się do niej przymierzam...
OdpowiedzUsuńto się już do niej nie przymierzaj, a przetestuj;) naprawdę żadna filozofia:D
UsuńNormalnie czytasz w moich myślach, ja wczoraj kupiłam szpinak i łososia na tą roladę, bo znalazłam przepis w gazetce!!:))) Ale numer:) Dzisiaj się za nią zabieram hehe:)
OdpowiedzUsuńTobie się świetnie udała! Zobaczymy czy ja dam radę:)
Usuńhehehe widzę, że chodzą za nami te same smaki;)
Usuńz pewnością dasz radę;) czekam na efekty!
Mam już od dawna przepis, ale u Ciebie jak ją zobaczyłam to nabrałam wielkiej ochoty na jej zrobienie. A ten szpinak wygląda jak trawa w rolce;-))
OdpowiedzUsuńwygląda jak trawa, a smakuje dużo lepiej;-) hahaha
UsuńOD DAWNA PLANUJĘ JĄ ZROBIĆ, ale wiem, że jest trudna więc jeszcze dojrzewam :-P Twoja jest idealna1
OdpowiedzUsuńjest banalna:)
UsuńWygląda niezwykle wiosennie! Kiedyś robiłam, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńoj tak, wiosenne jedzonko!
Usuńzielone sushi! :D
OdpowiedzUsuńhahaha można i tak:)
UsuńRobiłam podobne. Jako przystawka idealne, jednak nie polecam jedzenia większej ilości na raz, dawkowanie tej rolady małymi porcjami sprawia, że smakuje lepiej ;)
OdpowiedzUsuńpopieram:)
Usuńzawsze mi się ta rolada podobała ;]
OdpowiedzUsuńto do roboty;)
UsuńOstatnio polubiłam szpinak po wielu latach nielubienia:)
OdpowiedzUsuńTwoja rolada wygląda arcyciekawie..
z pewnością ci posmakuje:)
Usuńłosoś, szpinak, pyszota!
OdpowiedzUsuńzgadzam się;)!
UsuńZnam ten delikatny smak, pycha:)
OdpowiedzUsuńwiesz co dobre:D
UsuńWygląda cudownie. Ta rolada musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńoj jest, zapewniam cię:)
Usuńo rajciu! pięknie Ci wyszła, jak ja bym chciała umieć takie rolady wywijać ;)
OdpowiedzUsuńto naprawdę żaden problem:D
UsuńJadłam taką w Wielkanoc - jest przepyszna! Z pewnością do niej wrócę;)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie;)
Usuńznam to! uwielbiam ten smak! moja mama często robi to w domu i to jest tak aksamitne i tak pięknie połączone, że nie mogę się od tego opędzić!
OdpowiedzUsuńdokładnie, je się ją oczami:D
UsuńSzanowna Pani,
OdpowiedzUsuńwidzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0
Pozdrawiam
dziękuję za zaproszenie!
Usuńna weselu została zaserwowana owa rolada. A ja po dziś dzień szukałam jak to i z czego się robi. Cudnie. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) i polecam przepis:) prosto, a bardzo efektownie:)
UsuńAle pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPierwsza moja rolada w zycu i wyszla pyszna.najbardziej zwiijania sie balam,a tu tak jak pisalas
OdpowiedzUsuńnic trudnego.pychotka
Wyszło idealnie już za pierwszym razem. Dzięki za przepis:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyszło całkiem nieźle, ale mam uwagi i pytania pomocnicze: pieczenie na termoobiegu, czy góra-dół?; placek wyszedł dość gruby i nie wiem, czy dlatego przy zwijaniu pękł w kilku miejscach (choć w ogóle to nie przeszkadza); zawijanie w folię spożywczą, czy aluminiową - zrobiłam wieczorem i zostawiłam w folii spożywczej na całą noc, w zawiniątku skropliła się woda - za długo w folii, czy nie w tej, co trzeba?
OdpowiedzUsuńPoza tym - PYCHA!
1. Piekłam na termoobiegu
Usuń2. Placek upieczony na blaszce z piekarnika nie wyjdzie gruby i nie powinien popękać
3. Zawinąć w folię aluminiową
4. Nie wiem czemu skropliła się woda, może rolada była jeszcze ciepła, kiedy włożyła ją Pani do lodówki
Cieszę się, że smakowało:)
Dziękuję za odpowiedź! Zastosowałam folię spożywczą foliową (może masło maślane, ale to dla dookreślenia), a nie aluminiową. Może przez foliową rolada nie mogła oddychać i dlatego się skropliła. Choć i tak odrobinę i w ogóle nie przeszkadzało to w delektowaniu się super smakiem ;) Dla pewności wolałam się poradzić. Inne przepisy tez powodują, że ślinka leci, więc pewnie częściej będę podpytywać ;) Dzięki i pozdrawiam serdecznie!
UsuńZrobiłam jest się czym pochwalić goście wszystko wrąbali.
OdpowiedzUsuńCzy nie potrzeba do szpinaku dodać łyżki mąki? Może ciasto będzie miało trwalszą konsystencję i nie popęka?
OdpowiedzUsuńJutro mam zamiar zrobić te roladę i boję się, że mi popęka albo nie da się oderwać od blaszki.
nie ma takiej potrzeby, biszkopt szpinakowy wychodzi bardzo elastyczny, łatwo go zwinąć.
UsuńMoje przewidywania się spełniły - trudno mi było oderwać placek od papieru (do pieczenia). W końcu oderwałam, ale powierzchnia placka nie była niestety gładka. Piekłam 15 minut. Może za krótko? Co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńPiekłam tą roladę wiele razy i nigdy biszkopt nie przywarł do papieru.
UsuńAle fakt faktem, papier do pieczenia, papierowi jest nierówny. Zdarza mi się czasem kupić taki, do którego przywierają nawet sprawdzone ciasta:/ Dlatego staram się zwracać uwagę, co kupuję i wybieram te droższe.