Choć aura nie sprzyja i pogoda typowo wiosenna nie jest, Święta Wielkanocne tuż tuż.
Ja tych świąt nie wyobrażam sobie bez upieczenia baby wielkanocnej.
Nie jestem wielkim smakoszem babek piaskowych,można nawet powiedzieć, że za nimi nie przepadam. Są dla mnie za suche, za bardzo wiórowane i bez smaku.
Z tego powodu, zawsze wybieram i piekę jedynie te, które wychodzą przyjemnie wilgotne.
Taka jest właśnie, dzisiejsza babka serowa z rumem.
Od pierwszego kęsa, zachwyciła nas swoim serowo- maślanym smakiem.
Ciężka, wilgotna, aromatyczna, długo zachowująca świeżość, z mocno wyczuwalnym serowo- maslanym posmakiem.
Jedna z najlepszych babek jakie dotychczas jedliśmy.
Dla mnie, babka - ideał!
Składniki:
- 400g mąki
- 150g cukru pudru
- 200g twarogu
- 200g masła
- 3 jajka
- 0.5 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50ml rumu
- opakowanie cukru waniliowego
- garść rodzynek
Jajka utrzeć z cukrem.
Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, rum i smietanę.
Zmiksować.
Wymieszać ze stopionym masłem i zmielonym twarogiem.
Na samym końcu dodać rodzynki.
Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki wylać ciasto.
Piec w 180C ok. 1 godziny.
Babkę wystudzić przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Ciasto przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Chce mi się jakiejś pysznej babki :)
OdpowiedzUsuńto dobrze trafiłaś:)
UsuńZnakomicie wygląda, pysznie!
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńJa w sumie każdą babkę lubię. Twoja pyszna:-)
OdpowiedzUsuńto ja bardziej wybredna jestem:D
Usuńpięknie Ci wyszła!! przydałby mi się kawałeczek taki bardziej nasączony rumem, kiedy dzieci już w końcu zasną wieczorem;))
OdpowiedzUsuńhaha można i tak;)
UsuńMusi być pyszna!
OdpowiedzUsuńgenialna:D
UsuńŚliczna, na pewno jest wilgotna od serka, mniam
OdpowiedzUsuńser i śmietana robią swoje:)
Usuńnajlepsza przed świętami, w święta jest przesyt wszystkiego:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda chyba się skuszę:*
OdpowiedzUsuńW sam raz na Wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpięknie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje!
OdpowiedzUsuńżebyś wiedziała:D
Usuńpysznie wygląda:) od razu ma się Święta na myśli:)
OdpowiedzUsuńbo tak naprawdę święta tuż tuż;)
UsuńJa chyba najbardziej lubię drożdżowe baby,
OdpowiedzUsuńale Twoja kusi twarogiem, no i rumem oczywiście;)
mogą być i drożdżowe byle były wilgotne:)
UsuńTeż nie lubię suchych babek. Twoja wygląda obłędnie, wilgotna - tak, jak lubię :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa:)
UsuńTwój opis i zdjęcia są bardzo kuszące! Wilgotne baby lubię i ja, dlatego inna u mnie nie przejdzie.:)
OdpowiedzUsuńto tak jak u mnie;)
UsuńDla mnie pyszny przepis, zdjęcia mówią same za siebie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:D
UsuńJa akurat lubię suche babeczki z herbatą :)
OdpowiedzUsuńz herbatą to już będzie mokra babeczka:D
Usuńświetna babeczka i to z serem.
OdpowiedzUsuńlepiej być nie mogło:D
Usuń