piątek, 15 marca 2013

Babka serowa z rumem



Choć aura nie sprzyja i pogoda typowo wiosenna nie jest, Święta Wielkanocne tuż tuż. 
Ja tych świąt nie wyobrażam sobie bez upieczenia baby wielkanocnej.

Nie jestem wielkim smakoszem babek piaskowych,można nawet powiedzieć, że za nimi nie przepadam. Są dla mnie za suche, za bardzo wiórowane i bez smaku. 

Z tego powodu, zawsze wybieram i piekę jedynie te, które wychodzą przyjemnie wilgotne.

Taka jest właśnie, dzisiejsza babka serowa z rumem.
Od pierwszego kęsa, zachwyciła nas swoim serowo- maślanym smakiem. 

Ciężka, wilgotna, aromatyczna, długo zachowująca świeżość, z mocno wyczuwalnym serowo- maslanym posmakiem.
Jedna z najlepszych babek jakie dotychczas jedliśmy.
Dla mnie, babka - ideał!

Składniki:
  •  400g mąki
  • 150g cukru pudru
  • 200g twarogu
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 0.5 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50ml rumu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • garść rodzynek
Rodzynki namoczyć we wrzątku.
Jajka utrzeć z cukrem.
Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, rum i smietanę.
Zmiksować.
Wymieszać ze stopionym masłem i zmielonym twarogiem.
Na samym końcu dodać rodzynki.
Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki wylać ciasto.
Piec w 180C ok. 1 godziny.
Babkę wystudzić przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Ciasto przechowywać w zamkniętym pojemniku.










32 komentarze:

  1. Chce mi się jakiejś pysznej babki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomicie wygląda, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w sumie każdą babkę lubię. Twoja pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie Ci wyszła!! przydałby mi się kawałeczek taki bardziej nasączony rumem, kiedy dzieci już w końcu zasną wieczorem;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna, na pewno jest wilgotna od serka, mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepsza przed świętami, w święta jest przesyt wszystkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda chyba się skuszę:*

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda:) od razu ma się Święta na myśli:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja chyba najbardziej lubię drożdżowe baby,
    ale Twoja kusi twarogiem, no i rumem oczywiście;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogą być i drożdżowe byle były wilgotne:)

      Usuń
  11. Też nie lubię suchych babek. Twoja wygląda obłędnie, wilgotna - tak, jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twój opis i zdjęcia są bardzo kuszące! Wilgotne baby lubię i ja, dlatego inna u mnie nie przejdzie.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie pyszny przepis, zdjęcia mówią same za siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja akurat lubię suche babeczki z herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetna babeczka i to z serem.

    OdpowiedzUsuń