Nie ma to jak kawałek, dobrego, domowego pasztetu.
Nie dość, że pyszny, banalnie łatwy do zrobienia, to jeszcze wiemy co jemy.
Żaden sklepowy, nie umywa się do tego upieczonego we własnym piekarniku.
Składniki:
- 1kg mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
- 500g filetu z kurczaka
- 250g boczku wędzonego
- 200g wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- mały kawałek selera
- 4-5cm kawałek pora
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka Vegety
- 1 czerstwa bułka
- 3 jajka
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa do smaku
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, doprawić solą.
Mięso ugotować do miękkości.
Wątróbkę sparzyć.
Bułkę namoczyć w wywarze z mięsa i odcisnąć.
Ugotowane (i odcedzone) mięso, wątróbkę, namoczoną i odciśniętą bułkę, boczek zmielić.
Jarzyny z wywaru również zmielić i dodać do mięsa.
Do mięsa dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Masę wymieszać dokładnie dłonią.
Podczas mieszania dolać trochę rosołu mięsno- warzywnego, który powstał podczas gotowania mięsa (dzięki temu pasztet nie wyjdzie za suchy).
Mięso przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180C ok. 1 godzinę do ładnego zrumienienia się wierzchu.
Bardzo smakowity pasztet.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńdomowe pasztety to potęga!
OdpowiedzUsuńpyszny.
haaa dokładnie!
Usuńco racja to racja, nic nie pobije domowego pasztetu:) wyszedł świetnie!
OdpowiedzUsuńnie ma jak domowy:)
UsuńPycha, uwielbiam domowy pasztet.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDomowe pasztety są wspaniałe! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjestem tego samego zdania. Pozdrawiam!:)
UsuńTeż ostatnio piekłam. Tylko takie są najlepsze - domowe:-)
OdpowiedzUsuńnie ma jak ten z domowego piekarnika, oj nie ma;)
Usuńo tak, prawdziwy, domowy pasztet!
OdpowiedzUsuńdokładnie, wiem co jem;)
UsuńDomowy pasztet jest niezastąpiony! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwidzę tu samych miłośników domowego paszteciku;)
UsuńJeśli jem pasztet to wyłącznie taki domowy :) Autorstwa mojej babci :)
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszny:)
Usuńjeśli najlepszy to ci wierzę :) wygląda idealnie
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem idealny;)
UsuńDomowy na pewno najlepszy, sklepowe nie mają szans :)
OdpowiedzUsuńgdzie tam sklepowe..
UsuńPewnie że najlepszy!
OdpowiedzUsuńŻaden z domowym nie może się równać.
Uwielbiam.
Porywam smakowity kawałek.
smacznego Amber:D
Usuńw takim razie trzeba upiec;)
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe pasztety ;d
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy! Super :)
OdpowiedzUsuńsama jeszcze nie piekłam, ale patrząc na Twój i widząc komentarze, koniecznie muszę to zmienić
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda.
OdpowiedzUsuńZabieram się właśnie do pracy:) pochwale się jak juz upieke, bo faktycznie zapowiada się przepysznie:)
OdpowiedzUsuńbędę piekła koniecznie, wygląda i po składnikach wnoszę, że jest wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy jestem na Pani blogu i muszę przyznać ,że jestem oczarowana! Co do pasztetu - czy można zrezygnować z wątróbki? Jeśli tak-czym ją zastąpić,aby nie ucierpiał smak?Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń46 year old Executive Secretary Rheta Ertelt, hailing from McBride enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Board games. Took a trip to Shark Bay and drives a McLaren F1. skocz do tych gosci
OdpowiedzUsuń