poniedziałek, 10 grudnia 2012

Barszcz czerwony



Wigilia nie byłaby Wigilią bez barszczu czerwonego, najlepiej jeszcze z dodatkiem uszek:) 
To dla mnie najpyszniejsza i najbardziej wyczekiwana potrawa z całego świątecznego stołu.

Mój starszy synuś również przepada za barszczem, a zapytany, co by sobie zjadł, zawsze odpowiada, że barszczyk z uszkami. 
To właśnie specjalnie dla niego ugotowałam ten przedświąteczny barszcz;)

Składniki:
  • 4 buraki
  • 1.5- 2l bulionu warzywnego/mięsnego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
Buraki obrać, zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku, sok z cytryny, ocet.
Gotować do miękkości buraczków.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z uszkami lub solo np. do krokietów.





Wonderful dream!

47 komentarzy:

  1. Ja też zawsze czekam na barszczyk, ulubione danie! Od dziecka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe dla mnie poza barszczykiem już nic by nie musiało być na stole;)

      Usuń
    2. Ja tez mam zawsze czkawkę😁

      Usuń
  2. Dla mnie też to jest najlepsze danie na wigilijnym stole. W tym roku nawet nastawiłam zakwas na barszcz:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zakwasu nie używam, niespecjalnie lubię taki ostry barszcz;)

      Usuń
    2. Antenko dlaczego ostry? Wtedy już nie dodaję octu.

      Usuń
  3. oo już pachnie Świętami:) piękny barszczyk Ci wyszedł....już mi się chce zjeść takich Świątecznych potraw!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo to dla mnie nowość, nigdy nie jadłam z kluseczkami. U nas zawsze z uszkami, krokietem, czasem z ziemniakami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, jak ja uwielbiam barszcz czerwony!!! Przepysznie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ślinka mi pociekła. mam tak zimno w pracy, że z ogromną przyjemnością napiłabym się taki kubeczek barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas na wigilię jest zupa rybna :), ale taki barszczyk z uszkami też bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas od zawsze był barszcz z uszkami i żur z grzybami:)

      Usuń
  8. A u nas jest zupa grzybowa z grzybkami i makaronem :)
    W zeszłym roku miałam i to i to.
    Ja gdy gotuje barszcz to gotuję wywar tak jak na rosół i z burakami.
    na bardzo wolnym ogniu aby barszcz nie był brunatny :)
    Fajnie ci wyszedł i te uszka mniam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja gotuję dokładnie jak ty:) dodaję troszkę octu i cytrynki żeby wyostrzyć smak i aby kolorek został ładny, bo właśnie często bez tego barszcz robi się albo za blady, albo brunatny.

      Usuń
  9. To w tym roku zrobię na święta barszcz z Twojego przepisu. W ubiegłym roku jakiś przekombinowany przepis z kwestii smaku zrobiłam i tylko symboliczne kilka jego łyżek zjedlismy, jakoś nie przypadł nam do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe co tam dodałaś do tego barszczu;)
      ja tam lubię najbardziej klasyczny, łagodny smak,bez żadnych zakwasów i kombinacji:)

      Usuń
  10. Ja się wczoraj na takie pyszności załapałam u babci :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. faktycznie się zgrałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czym byłyby święta bez barszczu... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Barszczyk czerwony -mój ulubiony, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. no pewnie, że pycha :) nie ma lepszego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widze, że znalazła się kolejna miłośniczka barszczu!:D

      Usuń
  15. Uwielbiam gorący i pieprzny, zawsze mam po nim czkawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cała moja rodzinka lubi, ale mnie można by wygonić czymkolwiek z buraków z domu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. moja ulubiona swiateczna potrawa po dwoch talerzach juz nic wiecej nie mieszcze ..ale wtedy jestem szczesliwa :) zawsze gotuje duzo by nastepny dzien wcinac caly dzien:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jakbym mogła wlewałabym w siebie tylko barszcz:D

      Usuń
  18. To się dziś zgadałyśmy co do obiadku;)) Uwielbiam takie smaczne dania na szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. barszczyk mniam, ja już czekam na ten wigilijny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. hmm właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy jeszcze nie jadłam barszczu czerwonego na wigilię.... u nas zawsze grzybowa. a zjadłabym z wielką chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  21. Też uwielbiam, szczególnie te uszka! Jak dla mnie mogłyby być to uszka z dodatkiem barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Barszczyk to taki żelazny punkt programu w Wigilię :)

    OdpowiedzUsuń
  23. This type of good publish, We loved this a great deal! I love your own feeling associated with design! Fantastic pictures!

    League of Legends boost


    Cheap Fifa 14 Ultimate Team Coins

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...